Spoločnosť Hansgrohe, známa svojimi inovatívnymi riešeniami kúpeľní a kuchýň, rozšírila ponuku svojich produktov nad rámec tradičných batérií a...
Moderná architektúra založená na využití skla redefinuje vnímanie životného priestoru.
Ak hľadáte pre realizáciu svojich návrhov partnera, ktorý sa vie prispôsobiť náročným požiadavkám, tak nasledujúce riadky sú určené pre Vás.
Odolná konštrukcia zaručuje dlhoročné bezproblémové používanie,...
Európska značka okien číslo jeden rozširuje svoj sortiment o nové drevohliníkové okno HF 520 s plošne...
V nasledujúcich mesiacoch sa budeme snažiť predstaviť realizácie z okolitých krajín, ktoré boli nominované na Cenu európskej únie za súčasnú architektúru Mies van der Rohe Awards. Slovenský výber sme koncom januára predstavili v samostatnom článku, ostatné realizácie nájdete v súvisiacich článkoch v závere textu. Dnes priblížime prvú z 15 nominovaných stavieb u našich západných susedov.
Za návrhom zážitkového gastronomického areálu na predhorí Štajerských Álp stojí viedenský ateliér PPAG architects, ktorý zvíťazil vo vyzvanej architektonickej súťaži. Šéfkuchár Heinz Reitbauer s manželkou Birgit sa rozhodli rozšíriť svoje aktivity do rodného kraja, kde na základoch rodinného hospodárstva vo výške 1059 m n. m. vyrástol areál Steirereck at Pogusch. Anna Popelka a Georg Poduschka z PPAG architects prvýkrát spolupracovali s manželmi Reitbauerovcami už pri návrhu michelinskej reštaurácie Steirereck vo viedenskom mestskom parku.
Nový koncept na štajerskej samote rozvíja hospodárstvo v údolí Mürztal, s koreňmi siahajúcimi do 17. storočia. Pôvodné objekty dopĺňajú nové celky, ktoré rozširujú celkovú podlažnú plochu na 3700 m2. To všetko bez výrazného narušenia charakteru usadlosti. Víziu inovatívneho gastronomického podnikania, spojeného a ubytovaním a udržateľným hospodárením zhmotňuje areál s políčkami na pestovanie plodín, chovom hospodárskych zvierat, vlastnou elektrárňou na biomasu, alebo apartmánmi situovanými priamo v jednom zo skleníkov.
“Skleníky”
Skleníky v nadmorskej výške viac ako tisíc metrov nad morom slúžia primárne na pestovanie plodín pre kuchyňu. Väčší “studený skleník” (s teplotou v zime iba niečo nad bodom mrazu) slúži na celoročné pestovanie rastlín. Súčasne zastrešuje ubytovanie hostí v malých izolovaných bunkách a wellness zónu pod úrovňou terénu. Architekti tento celok prepojili suchou nohou s oddychovou zónou, kuchyňou s jedálňou a teplým skleníkom (celoročne ~ 22°), ktorý zásobuje kuchyňu čerstvými bylinkami.
“Kamenný dom” a “drevený dom”
K rekonštrukcii archetypálnych objektov, ktoré tvoria súčasť hospodárstva už od 17. storočia, pristupovali architekti s adekvátnou pokorou. Napriek výrazným terénnym prácam sa snažili architekti zasahovať do okolia stavieb čo najmenej. Rekonštrukcia vyzdvihuje hodnotné dobové remeslo a viacero pôvodných detailov.
“Kuchyňa s grilom a barom”
Ak chcú byť hostia v centre diania, ich kroky smerujú do prístavby, scénicky osvetlenej rozmerným svetlíkom. Priestor charakterizujú neobvyklé segmenty dreveného kýlového stropu. Ľahká drevená konštrukcia je jasne čitateľná v odhalených rezoch.
“Prístrešok”
Variabilný otvorený priestor s výhľadom na okolitú scenériu dokáže zabezpečiť zázemie pre najrôznejšie akcie. Systém flexibilných lamelových závesov umožňuje rýchle členenie prístrešku na menšie zóny a celky. Ateliér PPAG stojí za množstvom autorských detailov, ako organické kľučky, 3D tlačené umývadlá, alebo terrazzové podlahy, ktoré vznikli zaliatím vložených keramických tvaroviek.
Podklady: PPAG architects
Fotografie: Hertha Hurnaus