Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
30. september 2024
8
1853

Výsledky CE ZA AR 2024

Laureáti ocenenia CE ZA AR 2024 sú známi.
Výsledky CE ZA AR 2024

Vo štvrtok 3. októbra 2024 boli v Starej tržnici v Bratislave slávnostne vyhlásení laureáti Ceny za architektúru CE ZA AR 2024. Galavečer bol v priamom prenose vysielaný na Dvojke RTVS, sprevádzal ním architekt Branislav Ciberej.

Porota v aktuálnom ročníku súťažnej prehliadky hodnotila v 116 prihlásených diel, z ktorých v užšom výbere počas cesty naprieč Slovenskom osobne navštívila 24 realizácií. Tak ako v uplynulých ročníkoch sú nominácie rozdelené do piatich typologických kategórií: Rodinné domy, Bytové domy, Občianske a priemyselné budovy, Interiér a Exteriér. Šiestou kategóriou sú Fenomény architektúry, ktoré umožňujú porote vyzdvihnúť rôzne aspekty architektonickej kvality bez typologických obmedzení. 

 

Odborná porota v zložení: Petra Kunarová (predsedníčka), Samppa Lappalainen, Jan Schindler, Lucie Vogelová, Doris Wälchli, Zuzana Zacharová, Ján Hoffstädter a Matúš Pajor (náhradník) rozhodla o laureátoch XXII. ROČNÍKA CE ZA AR nasledovne:

Kategória RODINNÉ DOMY  

Drevodom Devín, Bratislava (viac tu)

Bratislava - Devín (2023)
Ateliér: plusminusarchitects
Architektúra: Maroš Fečík, Filip Kandravý, Katarína Rojková

Dom je situovaný na juhozápadnom okraji Devína. Pozemok ma priamy kontakt s Devínskou lesostepou, ktorá bola spolu s morfológiou terénu a výhľadom na hrad určujúcim prvkom pri tvorbe konceptu. Denná časť domu sa otvára od juhovýchodu po juhozápad a cez vykonzolované drevené terasy plynulo predlžuje interiér do vzrastlých stromov. Pocit bývania v korunách stromov umocňuje dvojpodlažné vysklenie obytného priestoru v kontakte s náprotivným zalesneným svahom. Juhozápadná terasa je doplnená o malý bazén s napnutou vodnou hladinou a pororoštové stupne smerujúce do terénne usporiadanej záhrady. Dom výškovo prepája oceľové schodisko zakončené preskleným východom na vyhliadkovú pobytovú strechu.

Vyjadrenie poroty:
"Rodinný dom na Devíne je dobre zvládnutou prácou skúsených architektov - na komplikovanom pozemku, z hľadiska terénu aj regulatívu, dokázali autori zrealizovať pomerne objemný dom, ktorý však nebudí nutne okázalý dojem a zo svojho okolia čerpá samé výhody. V interiéri domu nechýbajú autorské, remeselne dobre spracované detaily."

Drevodom Devín, Bratislava
Drevodom Devín, BratislavaFoto: Maroš Fečík
Drevodom Devín, Bratislava
Drevodom Devín, BratislavaFoto: Maroš Fečík
Drevodom Devín, Bratislava - pôdorysy
Drevodom Devín, Bratislava - pôdorysyAutor: plusminusarchitects
3861
Youtube

 

 

Kategória BYTOVÉ DOMY 

Podun, Bratislava (viac tu)

Bratislava (2024)
Ateliér: kuklicasmerek+
Architektúra: Peter Kuklica, Martin Smerek
Iné: Michal Bajan (stavebné riešenie), Peter Šlachta (koncepčný vklad investora), Klaudia Ganderák Matiaško (spoluautor interiérov)

Koncept malého bytového domu prezentuje náš pohľad, ako vytvoriť kvalitné mestské bývanie. Rešpektovanie mierky urbanizmu, komunikácia objektu so svojím okolím, kultivovaná zeleň pre obyvateľov, rovnako pre okoloidúcich, svetlé a racionálne dispozície s orientáciou na dve svetové strany a spoločné pobytové priestory sú základnými prvkami návrhu. Urbanisticky objekt artikuluje a dopĺňa kompozične nedopovedanú Podunajskú ulicu a nadväzuje na vznikajúcu uličnú čiaru. Vizuálne je zložený z dvoch hmôt “komína a boxu”, ktoré vychádza z umiestnenia a orientácie rôznych typov bytov. Veríme, že veľkosť objektu, záhrada napojená na altánok a skladba bytov podnieti vytvorenie komunitnej formy bývania.

Vyjadrenie poroty:
"So sympatickou ľahkosťou sa autori v návrhu vyrovnali s pomerne stiesnenými okrajovými podmienkami územia - bytový dom jednoznačne porotu presvedčil tak svojou figúrou, ktorá na tieto podmienky dôsledne, ale sviežo reaguje; ako aj rozvrhnutím jednotlivých bytov a vonkajších priestorov, ktoré ponúkajú svojim obyvateľom komunitné využitie. Príťažlivá materialita fasád presne zapadá do okolitého kontextu. Bytový dom Podun sa jednoznačne radí medzi predstaviteľov kvalitnej súčasnej architektúry."

Bytový dom Podun, Bratislava
Bytový dom Podun, BratislavaFoto: Alexandra Timpau (Alex Shoots Buildings)
Bytový dom Podun, Bratislava
Bytový dom Podun, BratislavaFoto: Alexandra Timpau (Alex Shoots Buildings)
Bytový dom Podun, Bratislava - pôdorysy
Bytový dom Podun, Bratislava - pôdorysyAutor: kuklicasmerek+

 

 

Kategória OBČIANSKE A PRIEMYSELNÉ BUDOVY 

Prístavba a nadstavba základnej školy v Devínskej Novej Vsi, Bratislava (viac tu)

Bratislava (2023)
Ateliér: AtomStudio
Architektúra: Martin Hudec, Katarína Bergerová
Iné: Daniel Kubiš (spolupráca pri realizácii)

Požiadavka na rozšírenie existujúcej stavby základnej školy z roku 1984 vznikla z dôvodu dlhodobého kapacitného nedostatku. Po analyzovaní interiérových a exteriérových dispozično-prevádzkových väzieb a statických podkladov bol návrh tried rozložený do formy nadstavby a prístavby. Komplex školy tak dostáva ďalší pavilón, ktorým formálne uzatvára kompaktný tvar pôvodnej štruktúry. Forma dostavby je hmotovo odsadená od existujúceho objektu, čím je čitateľná pôvodná figúra. Vizuálne a materiálovo je plocha dostavby a nadstavby odlíšená od pôvodných bielych, omietkových fasád pomocou trapézového fasádneho plechu. Doplnené štruktúry majú materiálový základ postavený na drevených konštrukciách.

Vyjadrenie poroty:
"V prípade prístavby a nadstavby základnej školy v Devínskej Novej Vsi vyzdvihujeme udržateľný dizajn a premyslenú integráciu s existujúcou budovou. Architekti vyriešili nedostatok kapacity rozšírením pôvodnej budovy o jedno poschodie a nový pavilón, ktorým sa uzavrel a vylepšil priestor vo vnútrobloku. Výber nových materiálov umožňuje jasne rozpoznať pôvodnú stavbu. Napriek rozpočtovým obmedzeniam architekti priniesli výrazné zlepšenie priestoru a podmienok pre výučbu s využitím udržateľných, technologicky nenáročných riešení, akými sú prirodzené vetranie či osvetlenie. Dielo poukazuje na potenciál transformácie vzdelávacích zariadení pri súčasnom zabezpečení vysokej kvality a udržateľnosti."

Prístavba a nadstavba základnej školy v Devínskej Novej Vsi, Bratislava
Prístavba a nadstavba základnej školy v Devínskej Novej Vsi, BratislavaFoto: Matej Hakár
Prístavba a nadstavba základnej školy v Devínskej Novej Vsi, Bratislava - axonometria
Prístavba a nadstavba základnej školy v Devínskej Novej Vsi, Bratislava - axonometriaAutor: ATOMstudio
3129
Youtube

 

 

Kategória INTERIÉR 

Bazén byt, Bratislava (viac tu)

Bratislava (2023)
Ateliér: GRAU
Architektúra: Andrej Olah, Filip Marčák, Matej Kurajda

V súčasnej dobe veľkého dopytu a malej ponuky s nehnuteľnosťami, ľudia hľadajú v centre Bratislavy alternatívne formy bývania. Zadanie pre tento projekt vzniklo z potreby využiť na bývanie nepoužívanú bazénovú halu v rodinnom dome, a vytvoriť tak ďalšiu bytovú jednotku, ktorá vie fungovať samostatne v rámci domu, napriek tomu zostáva prepojená aj s pôvodným bytom na podlaží. Vzniká tak viacgeneračné bývanie mladého páru s rodičmi, s dostatkom súkromia avšak výhodou vzájomnej blízkosti.

Vyjadrenie poroty:
"Interiér bytu ´Bazén´ okrem samotného vydarene realizovaného konceptu nového využitia bazénu a výborného remeselného prevedenia presvedčil porotu aj istou samozrejmosťou, s ktorou je pomerne malý obytný priestor možné využívať. Ponorenie sa do pohodlia gauča v zníženom priestore pôvodného bazénu tomu jednoznačne napomáha. Nesmieme však prehliadnuť ani vrstvu nového využitia hluchého priestoru domu rodičov a návratu k nim."

Bazén byt, Bratislava
Bazén byt, BratislavaFoto: Matej Hakár
Bazén byt, Bratislava
Bazén byt, Bratislava
Bazén byt, Bratislava: pôdorys - nový stav
Bazén byt, Bratislava: pôdorys - nový stavAutor: GRAU
2566
Youtube

 

 

Kategória EXTERIÉR 

Urban Residence - Obytný dvor, Bratislava (viac tu)

Bratislava (2021)
Ateliér: Compass Architekti, Ateliér DIVO
Architektúra: Juraj Benetin, Matej Grébert, Peter Janeček, Juraj Česelský, Samuel Korbeľa, Daniel Paulík
Krajinná architektúra: Ján Augustín, Iveta Augustínová

Základnú urbanistickú myšlienku novej štvrte tvorí vnútroblok s veľkorysým parkom. Prirodzene za¬padá do mestského prostredia Račianskej ulice, ktorú obohatil o novú mestskú vybavenosť v partri a vyhľadávanom verejnom priestore. Rušná ulica s rozšíreným chodníkom a cyklotrasou je prepojená s izolovaným vnútroblokom pasážami. Charakteristickým prvkom vnútrobloku je terénne zvlnenie, ktoré okrem zintenzívnenia zelene umožňuje výsadbu stromov na podzemnej garáži. Blok je tvorený troma samostatnými bytovými domami, dvoma líniovými a jedným vežovitým, ktorého orientácia nadväzuje na susedný projekt. Ambíciou bolo obe územia prepojiť, tak aby vznikla nová fungujúca a ucelená štvrť.

Vyjadrenie poroty:
"Koncept zvlnenej krajiny medzi dvomi obytnými domami vznikol z nutnosti skĺbiť podzemné parkovanie s regulatívom minimálnej hrúbky zeminy nad ním. Hoci by sa pri pohľade ´zhora´ mohol javiť koncept ako príliš jednoduchý či príliš silný, v skutočnosti z pohľadu užívateľa funguje výborne a stáva sa dobrým príkladom, ako do husto zastavaného mesta vniesť vytúžený tieň stromov, vlhkú mikroklímu, možnosť odpočinku, ale aj detských hier. Autori tvorivo a veľmi presvedčivo premenili zdanlivo obmedzujúce okrajové podmienky na originálny a fungujúci návrh verejného priestoru."

Urban Residence - Obytný dvor, Bratislava
Urban Residence - Obytný dvor, BratislavaFoto: Pavel Meluš
Urban Residence - Obytný dvor, Bratislava
Urban Residence - Obytný dvor, BratislavaFoto: Pavel Meluš
Urban Residence - Obytný dvor, Bratislava
Urban Residence - Obytný dvor, BratislavaFoto: Pavel Meluš
2426
Youtube

 

Kategória FENOMÉNY ARCHITEKTÚRY

Apartmány v Rožňavskom kláštore (viac tu)

Rožňava (2022)
Ateliér: Sadovsky & Architects
Architektúra: Oliver Sadovsky, Martin Červienka

Občianske združenie OZ Kláštor a lokálni aktivisti sa rozhodli transformovať chátrajúci františkánsky kláštor zo začiatku 18.stor. na kultúrno-kreatívne centrum s rôznorodými funkciami. Citlivá a rešpektujúca obnova kláštorných priestorov prebiehala v spolupráci s lokálnym združením s cieľom zachovať historickú hodnotu diela a vytvoriť priestory zodpovedajúce súčasným potrebám na ubytovanie. Návrh dvojice apartmánov je minimalistický, podčiarkujúci myšlienku asketického prostredia kláštora. Dôraz sa kládol na použitie tradičných a dostupných materiálov. Drevo v kombinácii so zreštaurovanými vrstvami pôvodných omietok prispievajú k útulnosti a vytvoreniu príjemnej atmosféry pre hostí.

Vyjadrenie poroty:
"Rožňavská rekonštrukcia františkánskeho kláštora z 18. storočia na kultúrne centrum je ukážkou sily lokálnej participácie a kolektívneho úsilia. Citlivá renovácia priestorov kláštora prináša nové apartmány a spája historickú obnovu s rozvojom komunity. Zachováva dedičstvo miesta a vytvára moderné, minimalistické priestory. Pri citlivej prestavbe boli použité miestne materiály ako drevo či omietka a zároveň sa podarilo dosiahnuť rovnováhu medzi tradíciou a funkčnosťou. Kedysi chátrajúca stavba sa zmenila na príjemné kultúrne centrum, ktoré reaguje na potreby súčasnosti."

Apartmány v Rožňavskom kláštore
Apartmány v Rožňavskom kláštoreFoto: Matej Hakár
Apartmány v Rožňavskom kláštore
Apartmány v Rožňavskom kláštoreFoto: Matej Hakár
Dvojica apartmánov v rožňavskom františkánskom kláštore - axonometria
Dvojica apartmánov v rožňavskom františkánskom kláštore - axonometriaAutor: Sadovsky & Architects

 

Okrem diel ocenených v šiestich kategóriách boli v rámci galavečera vyhlásené aj dve špeciálne ocenenia.

"Cena verejnosti“ je udeľovaná na základe internetového hlasovania, ktoré prebieha počas septembra na internetovom portáli https://cezaar.tv/. Hlasovanie verejnosti je podporené generálnym mediálnym partnerom ocenenia Denníkom N, v rámci rubriky Minúta po minúte. Cenu verejnosti získalo dielo Drevom Devín.

Cenu "Patrón architektúry 2024" získalo združenie Čierne diery za neúnavnú snahu vynášať cenné objekty architektonického dedičstva z pomyselných "čiernych dier" znovu na svetlo.

Občianske združenie Čierne diery od roku 2014 objavuje zabudnuté architektonické pamiatky a umelecké diela v rôznych kútoch Slovenska, najmä však v historických industriálnych lokalitách. Zaoberá sa predovšetkým ich mapovaním, popularizáciou a prezentovaním širšiemu publiku. Hoci ambíciou združenia nie je pamiatky priamo zachraňovať, Čierne diery sa viackrát postavili na obranu aktuálne ohrozených stavieb, či už podávaním podnetov, iniciovaním širšej spoločenskej diskusie alebo zapojením sa do procesu ich udržateľnej obnovy. Dnes už legendárnymi sú ich risografiky a knižné publikácie venované ikonickým stavbám.

Hlavní predstavitelia združenia, Martin Lipták, Lívia Gažová, Michal Tornyai, Barbara Kowalczuková, Lukáš Patera, Andrej Sarvaš, Miroslav Beňák, spoločne s rozsiahlou komunitou spolupracovníkov, nadšencov a podporovateľov plnia nezastupiteľnú úlohu pri ochrane a dokumentácii nášho hmotného kultúrneho dedičstva.

Ocenenie "Patrón architektúry” udeľuje predstavenstvo Slovenskej komory architektov za osobitný prínos pre rozvoj architektúry, ktorý nie je vyjadrený architektonickým dielom, ale, naopak, je výsledkom práce osobnosti, miestnej samosprávy alebo inštitúcie, ktorá sa zaslúžila o rozvoj architektúry na Slovensku.

 

 

O aktuálnom ročníku CE ZA AR:

Komplikované zadania vyústili do kvalitnej architektúry

Už tradične prvý októbrový štvrtok patrí tomu najlepšiemu zo slovenskej architektúry - Cene za architektúru CE ZA AR, ktorú každoročne vyhlasuje Slovenská komora architektov. Možno patríte medzi verných televíznych divákov a sledujete priamy prenos na Dvojke STVR, možne ste účastníkmi slávnostného galavečera priamo v Starej tržnici v Bratislave, a možno čakáte na výsledky v aktuálnych správach. Nech je to akokoľvek, laureáti ocenenia v jednotlivých kategóriách v aktuálnom 23. ročníku CE ZA AR sú od štvrtka 3. októbra 2024 známi.

 

#domavarchitekture 

Cieľom komunikačnej kampane aktuálneho ročníka ocenenia CE ZA AR je zviditeľnenie širokého spektra prístupov k bývaniu a podnietenie odbornej diskusie na túto tému. #domavarchitekture znamená prijímať súčasné výzvy, sociálne, ekonomické i environmentálne, ktoré sa týkajú nás všetkých. Môžeme hovoriť o dostupnom bývaní v mestách, či bezdomovectve, o hybridných modeloch bývania a rôznych adaptačných stratégiách alebo aj o krajinárskych aspektoch. Aj o týchto témach je svetový architektonický diskurz a v našich podmienkach sa k nim pridáva aj pretrvávajúci nedostatok nájomných bytov, (ne)flexibilita územného plánovania, bývanie marginalizovaných skupín, či miestne špecifiká ako napríklad prístup k prirodzenému osvetleniu. 

Nora Vranová, predsedníčka Slovenskej komory architektov zdôraznila: „O aktuálnosti tejto témy svedčí aj to, že hoci máme len dve kategórie, ktoré sú priamo zamerané na bývanie, viac ako polovica nominovaných diel sa nejakým spôsobom téme bývania venuje. Môžeme medzi nimi vidieť nové aj zrekonštruované rodinné a bytové domy, atypické rezidenčné interiéry i krajinnú architektúru v obytnom prostredí. Nominované diela posúvajú hranice zaužívaných typológií, konštrukčných postupov a materiálových riešení, čím zohľadňujú meniace sa nároky na kvalitu života a bývania.“ 

Pre spoločnosť a našu spoločnú budúcnosť je dôležité, aby sme v týchto témach boli čoraz viac doma a riešili výzvy, ktoré sú s nimi spojené, aby spojenie #domavarchitekture čoraz častejšie nadobúdalo pozitívnu konotáciu.


Medzinárodná porota

Aj tento rok sa podarilo zostaviť porotu z renomovaných slovenských aj zahraničných odborníkov a odborníčok. Za povšimnutie stojí, že porotcom a porotkyniam je blízky stredoeurópsky región, ale aj aktívne pôsobenie v iných krajinách a v tomto kontexte mali možnosť hodnotiť prihlásené diela. Pozvanie do poroty prijali:

  • Petra Kunarová (architektka, CZ), predsedníčka poroty
  • Samppa Lappalainen (architekt, FI)
  • Jan Schindler (architekt, CZ)
  • Lucie Vogelová (krajinná architektka, CZ)
  • Doris Wälchli (architektka, CH) 
  • Zuzana Zacharová (architektka, SK)
  • Ján Hoffstädter (akademický sochár, SK)
  • Matúš Pajor (architekt, SK-FI), náhradník poroty

 

„V rámci letošního ročníku ceny za architekturu jsme měli možnost poznat opravdu výtečné realizace, a to ve všech kategoriích včetně občanských budov i architektury krajinné. Setkali jsme se také s řadou skvělých příkladů udržitelné architektury, a to především v oblasti rekonstrukcí. Díky patří nejen jejich autorům, ale i zadavatelům, mnohdy veřejným, z čehož mám upřímnou radost,“ priblížila dojmy z práce poroty Petra Kunarová a zdôraznila: „V poslední době by nás snadno mohl přepadnout trochu tíživý pocit, že architektura nemá smysl. Jsem přesvědčena, že architektura je disciplínou kulturotvornou, která nejen odráží, ale zároveň i formuje společenské dění. A proto jednoznačně a bez pochyb má architektura smysl.”

 

 

Žijeme v architektúre, žijeme architektúrou - sprievodné aktivity CE ZA AR 2024

Slovenská komora architektov v spolupráci s Inštitútom Slovenskej komory architektov v tomto roku opäť prichádza s monumentálnou opticko-akustickou inštaláciou umiestnenou pod premostením na nádvorí vodných kasární, za ktorou stojí kolektív autorov: Petra Vavrová, Tomáš Stanek, Daniel Kordík, Michal Koštenský, Mário Puškarev, Martin Skoček, Jozef Murín, Marek Bihúň a Daniel Gavenda. Konštrukčné riešenie Pavilónu CE ZA AR 2024 predstavuje LED stena s rozmermi 37 x 6m. Ponúkne divákom sekvenciu záberov z nominovaných diel aktuálneho ročníka ocenenia CE ZA AR 2024. Inštalácia je zároveň súčasťou Festivalu súčasného umenia Biela noc a návštevníci si ju môžu prísť pozrieť počas víkendu 4. - 6. októbra (19:00 - 00:00) do Slovenskej národnej galérie.

Pavilón vytvorí priestor aj pre ďalšiu sprievodnú aktivitu CE ZA AR 2024, ktorou je odovzdávanie cien víťazom pilotného ročníka fotograficko-literárnej súťaže pre stredoškolskú mládež #mojemiesto. Slávnosť sa bude konať na nádvorí Slovenskej národnej galérie v piatok 4. 10. 2024 o 15:00. 

Kontext súťaže #mojemiesto je zároveň jednou z tém októbrového čísla Magazínu N. Časť jeho nákladu už niekoľko rokov SKA odkupuje a distribuuje na stredné školy po celom Slovensku ako súčasť osvety o architektúre.

V sobotu 5. 10. 2024 o 18.00 hod je na programe CLUBOVKA v spolupráci so Slovenskou komorou architektov. Návštevníci v kinosále SNG uvidia film „Eileen Gray and the House by the Sea“. Za tohtoročnou filmovou novinkou stojí režisérsko-producentská dvojica Beatrice Minger a Christoph Schaub. Film predstaví írsku dizajnérku a architektku Eileen Gray, ktorá si v roku 1929 podľa svojho návrhu nechala postaviť svoje útočisko na Azúrovom pobreží.

Kým organizačný tím Cien za architektúru finalizuje prípravy na slávnostný galavečer, čakanie na výsledky aktuálneho ročníka verejnosti spestrilo päť sobôt na Dvojke od 31. 8. do 28. 9. s televíznym formátom „Súčasná slovenská architektúra“.  Všetky videodokumenty sú sprístupnené aj na cezaar.tv.

Viac info: Pavilón CE ZA AR a sprievodné aktivity

 

Ocenenie CE ZA AR

  • Vyhlasovateľ: Slovenská komora architektov
  • Organizačný partner: Inštitút Slovenskej komory architektov (ISKA)
  • Generálny partner: VÚB banka
  • Z verejných zdrojov podporil hlavný partner projektu: Fond na podporu umenia
  • Partner mobility: Mercedes-Benz Slovakia
  • Záštitu nad aktuálnym ročníkom prevzali primátor Hlavného mesta Bratislavy a starosta Mestskej časti Bratislava - Staré mesto.
Atmosféra galavečera
Atmosféra galavečera Foto: Štefan Moravčík

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím