Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
3. jún 2024
16
1655

ZWIRN 1 - Mestský blok Bratislava, Nivy

Kultivovaná mestská štruktúra s jasným architektonickým výrazom.
ZWIRN 1 - Mestský blok Bratislava, Nivy
Ateliér: Compass, CompassAutori: Ing. arch. Juraj Benetin, Ing. arch. Matej Grébert, Ing.arch. Peter Dostál, Ing. arch. Marcel Vadík, Ing. arch. Peter Janeček, Ing. arch. Daniel BartošSpolupráca: Ing. arch. Diana Šajdová, Ing. arch. Monika Žažová, Atelier DIVO (krajinná architektúra), Mgr. art. Veronika Selingerová (umelecké diela)Investor: YIT SlovakiaPlocha pozemku: 23 337 m2Zastavaná plocha: 3 237 m2Podlažná plocha: 38 982 m2Investičný náklad: 40 mil. €Návrh: 2017 - 2021Realizácia: 2020 - 2023Adresa: Košická , Bratislava, SlovenskoPublikované: 18. jún 2024

ZWIRN 1 je prvým realizovaným blokom v rámci prebiehajúcej revitalizácie bývalého areálu Bratislavskej cvernovej továrne. Nové riešenie zóny vzišlo z medzinárodnej architektonicko-urbanistickej súťaže, v ktorej zvíťazil návrh kolektívu COMPASS ARCHITEKTI. Koncept bratislavského ateliéru spočíva vo vytvorení polyfunkčných mestských blokov. Tri približne rovnako veľké celky prirodzene vstupujú do kontextu radiálnej urbanistickej kompozície s ťažiskom Dulovho námestia a prepájajú v minulosti rozdelené zóny po obvode “megabloku” pôvodného industriálneho areálu. Nové riešenie blokovej štruktúry zóny ZWIRN prináša otvorenie priečnych priehľadov a prepojení a elimináciu tranzitnej dopravy, s dôrazom na kvalitu verejných priestorov. Jednotlivé bloky dopravne obsluhujú komunikácie ukončené vjazdmi do podzemných garáží. 

ZWIRN 1 je prvou realizovanou etapou polyfunkčných mestských blokov. Priamo nadväzuje na predošlé investičné činnosti v území: pamiatkovú obnovu budovy Pradiarne a realizáciu námestia s podzemnými garážami. Zároveň definuje charakter výstavby aj pre ďalšie pripravované etapy - ZWIRN 2 a ZWIRN 3. 

Aktuálne dokončená etapa zahŕňa dvojicu bytových domov, prepojených objektom podzemnej garáže. Každý z objektov pozostáva z troch sekcií. Dispozície bytových domov plynú okolo ústredných komunikačných jadier. Realizácia ponúka pestrý mix 267 bytov rôznych veľkostných kategórií, spolu s ponukou viacerých typov vonkajších pobytových plôch - balkónov, lodžií, terás, strešných terás a predzáhradiek… Na prízemí, v priamej väzbe na okolité pešie trasy, nájdeme priestory pre obchodné prevádzky a služby. Vzniká tak predpoklad zapojenia nového celku do existujúcej mestskej štruktúry.

Základné hmotové riešenie bloku do veľkej miery definujú svetlotechnické limity v území. Architektonické stvárnenie kompaktného objemu charakterizuje artikulácia fasád prostredníctvom segmentov lodžií a balkónov, ktorých poloha a rozsah reflektuje charakter okolia. Smerom do námestia a rušnej ulice Košická je orientovaný lodžiový systém. Balkónový systém smeruje do kľudnejšieho vnútrobloku a bočnej slepej komunikácie. Na uličnej fasáde od Košickej zároveň kompozične dopĺňa rytmus lodžiového systému.

Použité architektonické a stavebné riešenia kladú dôraz na striedmosť výrazových prostriedkov, zjednocovanie dizajnových riešení a trvácnosť použitých materiálov. Materiálový a farebný súlad fasád objektu a interiéru spoločných priestorov bytových domov dotvára charakter solídneho mestského bloku. Súčasne vytvára priestor pre budúce nánosy života svojich obyvateľov. 

Fasádu v polohe hlavných vstupov do jednotlivých sekcií dotvárajú veľkoplošné keramické mozaiky. Svojim výtvarným spracovaním oživujú a identifikujú každý vchod. 

Vonkajšie pobytové plochy tvorí najmä vnútroblok objektu, kde sa uplatňuje  výrazne výškové členenie terénu. Výsadbu s dôrazom na prírodný charakter dopĺňa jednoduchý mobiliár pre oddych a aktívne trávenie voľného času.

Širšie vzťahy
Širšie vzťahyAutor: COMPASS ARCHITEKTI
Situácia
SituáciaAutor: COMPASS ARCHITEKTI
Koncept
KonceptAutor: COMPASS ARCHITEKTI
Pôdorys 2. PP
Pôdorys 2. PPAutor: COMPASS ARCHITEKTI
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPAutor: COMPASS ARCHITEKTI
Pôdorys typického podlažia - 4. NP
Pôdorys typického podlažia - 4. NPAutor: COMPASS ARCHITEKTI
Pôdorys ustúpeného podlažia - 7. NP
Pôdorys ustúpeného podlažia - 7. NPAutor: COMPASS ARCHITEKTI
Rezopohľad
RezopohľadAutor: COMPASS ARCHITEKTI
Juhovýchodný pohľad
Juhovýchodný pohľadAutor: COMPASS ARCHITEKTI
Juhozápadný pohľad
Juhozápadný pohľadAutor: COMPASS ARCHITEKTI
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár

Použité materiály a riešenia:

Podklady: COMPASS ARCHITEKTI
Fotografie: Matej Hakár a DYNAMEET visual studio

Poloha diela

Ing. arch. Juraj Benetin
Ing. arch. Matej Grébert
Ing.arch. Peter Dostál
Ing. arch. Marcel Vadík
Ing. arch. Peter Janeček
Ing. arch. Daniel Bartoš

Súvisiace články

Saint-GobainSKBIM knižnice a objekty
Matej HakárSKBratislava
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím