Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
27. jún 2024
2
736

Česká cena za architektúru 2024 - nominované diela

31 diel v užšom výbere poroty.
Česká cena za architektúru 2024 - nominované diela

Predvčerom sme zverejnili diela nominované v aktuálnom ročníku CE ZA AR. Dnes sa presunieme k našim západným susedom. Zaujímavé je priame porovnanie 24 slovenských nominácií a výber poroty ČCA, ktorý zahŕňa 31 realizácií, posudzovaných tradične bez určenia kategórií.

Česká komora architektov zverejnila 27. júna na nominačnom večere 9. ročníka Českej ceny za architektúru tridsaťjeden diel, ktoré medzinárodná porota nominovala do užšieho výberu. Meno držiteľa hlavnej ceny aj ostatných finalistov sa verejnosť dozvie v novembri 2024 v pražskom Fóre Karlín. 

Sedemčlenná odborná porota vybrala spomedzi 307 prihlásených stavieb realizácie, ktoré “vykazují architektonickou kvalitu, vhodně komunikují s okolím a mají společenský přínos.”

Väčšina realizácií slúži verejnosti a je voľne prístupná

Výber nominovaných diel tvorí mozaika rôznych typologických druhov. Nominovaných diel, financovaných z verejných zdrojov, je takmer o tretinu viac ako súkromných. Na väčšinu z nich pritom bolo vypísané výberové konanie. Jedna realizácia vzišla z architektonickej súťaže s potvrdením regulérnosti od Českej komory architektov. Ide o Štvanickú lávku v Prahe / AI Praha (súťaž v roku 2017).

"Hojně jsou zastoupeny objekty občanské vybavenosti, školní budovy či stavby věnované službám a administrativě. Devět realizací je určeno pro bydlení, přičemž se mezi nimi najde rodinný či bytový dům, byt i chalupa. Čtyři nominované realizace se týkají úprav veřejného prostoru. Po jednom zástupci pak mají sportovní stavby, vinařství, sakrální stavby, památky, lávky či realizace interiéru. Zajímavostí je určitě fakt, že dvě třetiny nominovaných realizací tvoří rekonstrukce, zbývající třetinu pak novostavby," upresňuje v komentári porota.

Najsilnejšie zastúpenie, s ôsmimi nominovanými dielami, má už tradične Praha. Juhomoravský a Olomoucký kraj reprezentujú vo výbere štyri realizácie. Dve diela sa nachádzajú na Vysočine a v Karlovarskom, Plzenskom, Pardubickom a Stredočeskom kraji. S jednou stavbou sa do výberu dostali Liberecký, Královohradecký, Juhočeský, Zlínsky a Moravskosliezsky kraj.

Do súťažnej prehliadky, ktorá zámerne nemá stanovené žiadne kategórie, mohli v roku 2024 autori prihlásiť svoje diela realizované na území Českej republiky za posledných päť rokov. Spadajú sem stavby dokončené od januára 2019 do decembra 2023. Zo súťaže sú pritom vylúčené tie diela, ktoré sa v minulom i predminulom ročníku dostali do užšieho okruhu nominácií. Okrem diel, ktoré prihlásili autori sami, iniciovala prihlásenie stavieb Akadémia Českej ceny za architektúru. V jej gescii sú tiež nominácie na výnimočný počin v oblasti architektúry.

Kredit Českej ceny za architektúru už tradične podporuje sedemčlenná medzinárodná porota, už tradične so slovenským zastúpením. O tohtoročnom víťazovi rozhoduje aj architekt Peter Moravčík. Význam Českej ceny za architektúru je, podobne ako pri našom CE.ZA.AR-e, aj v celoročnej a regionálnej propagácií architektúry. 
 

Výnimočný počin v oblasti architektúry

V rámci Českej ceny za architektúru oceňuje Akadémia ČCA výnimočné aktivity v oblasti architektúry. Ocenenie v aktuálnom ročníku si ddniesli Lukáš SmetanaMariana Smetanová za iniciatívu na záchranu Gočárových Automatických mlynov v Pardubiciach. Ide o prvú pardubickú stavbou architekta Jozefa Gočára (1880-1945), ktorá vznikla v rokoch 1909 a 1910 pre rodinu Winternitzovcov na brehu rieky Chrudimka. "Jde o první pardubickou stavbou architekta Josefa Gočára (1880–1945), která vznikla v letech 1909 a 1910 pro rodinu Winternitzů na břehu řeky Chrudimky. Architektura mlýnů měla připomínat Ištařinu bránu v Babylonu, a proto je pro stavbu typické režné zdivo z tmavých a světlých cihel. V druhé polovině minulého století levé nábřežní křídlo prodloužila čtyřpatrová přístavba, v areálu vznikly i další budovy. Výroba byla v areálu ukončena v roce 2012, od roku 2014 jsou mlýny národní kulturní památkou. Manželé Smetanovi investovali v roce 2016 rodinné finance do zakoupení areálu, jehož záchranu kraj i město Pardubice ohrozily svou liknavostí. Nakonec se podařilo společným úsilím soukromého investora, města Pardubic i kraje vybudovat krajskou Gočárovu galerii, Galerii města Pardubic – GAMPA, multifunkční konferenční a umělecký prostor SILO i nově realizovanou vzdělávací laboratoř Sféra. Při sestavování záměru i projektování jednotlivých částí areálu se setkali architekti Zdenek Balík, Josef Pleskot, Ladislav Lábus, Jan Šépka, Petr Všetečka,  Martin Prokš a Marek Přikryl. Ostatně Lukáš Smetana je profesí také architekt. Plánován je vznik živé městské čtvrti Automatické mlýny s bydlením, kancelářemi, kulturními a komerčními aktivitami. Adaptace obilného sila v areálu mlýnů (Prokš Přikryl architekti) je přitom jednou z nominovaných staveb," stojí v sprievodnom texte k oceneniu.

Cena Agentúry ochrany prírody a krajiny ČR

Agentúra ochrany prírody a krajiny ČR (AOPK), ocenila kopřivnický ateliér Kocián & Liška Architekti za citlivé a šetrné riešenie stavby vo vidieckom prostredí. Nová zvonička v obci Krásná sa z veľkej časti otvára verejnosti a stáva sa miestom zastavenia a rozjímania v krajine: "Forma se symbolicky rozvírá směrem do krajiny jako trychtýř, který má nést zvuk zvonu. Tradiční boudu s pilíři a zvonem autoři nahradili objektem, který skrývá vše pod jednou střechou, přičemž dispozice objektu je rozdělena na dva prostory. Prvním je závětří s lavičkou a nikou pro umístění kytice či svíčky, druhým pak zadní část s lanem pro ovládání zvonu. Tento manipulační prostor odděluje perforovaná příčka z dřevěných smrkových lamel, v níž je zakomponován dubový kříž z původních trámů - jeden z fragmentů původní stavby. Zvonici po setmění osvětluje svítidlo umístěné u podlahy manipulačního prostoru, takže skrz laťování vrhá na šikmé plochy podhledů paprsky a stíny připomínající symbol božského oka. AOPK se rozhodla ocenit tuto realizaci, neboť „tato drobná stavba působí jako tradiční prvek, který udržuje kontinuitu duchovní tradice horské krajiny Beskyd. Vzdušná dřevěná konstrukce s šindelovou krytinou a obložením stěn v sobě spojuje typické místní stavební zvyklosti s moderním výrazem současné dřevostavby. Zvonička svým průčelím otevřeným do okolní krajiny láká návštěvníky k zastavení a nahlédnutí dovnitř“.

 

Prehľad nominovaných diel:

 

Adaptace obilného sila v areálu Winternitzových Automatických mlýnů (viac tu)
Prokš Přikryl architekti

 

BD 6 (viac tu)
BY architects

 

Bytový dům Akcíz (viac tu)
třiarchitekti

 

Bytový dům Bratislavská (viac tu)
CL3

 

Flexibilní bydlení (viac tu)
CHYBIK + KRISTOF

 

Chata nad Sušicí (viac tu)
BYRÓ architekti

 

Koncertní sál v Císařských lázních v Karlových Varech (viac tu)
Petr Hájek ARCHITEKTI

 

Konverze obchodního domu na budovu Českého rozhlasu (viac tu)
Atelier38

 

Letní kino Prachatice (viac tu)
Mimosa architekti

 

Malý Buquoyský palác (viac tu)
collcoll, DigiTry Art Technologies

 

Mateřská škola Podhrad (viac tu)
SPORADICAL

 

Mendlovo náměstí (viac tu)
CHYBIK + KRISTOF

 

Mlýn Hrušky (viac tu)
Pelčák a partner architekti

 

Nízkoprahový klub (viac tu)
atakarchitekti

Obnova Červeného kostela (viac tu)
atelier-r

 

Park historie Aš (viac tu)
SOA architekti, KONCEPT

 

Park mezi školami (viac tu)
MED ARKITEKT

 

Přístavba základní a mateřské školy ve Studenci (viac tu)
Chrama

 

Rekonstrukce domu v Kutné Hoře (viac tu)
BYRÓ architekti

 

Rekonstrukce objektu DOV fa Leemon (viac tu)
Kamil Mrva architects

 

Rekonstrukce tržiště Pod Kaštany ve Zlíně (viac tu)
ellement architects

 

Revitalizace veřejného prostranství bývalých kasáren Vysoké Mýto (viac tu)
Barbora Srpková, Martin Lukáč

 

Rezidence Gotthardská (viac tu)
Nedvěd Architekti

 

Rodinný dům Ambrožových, Radíkov (viac tu)
Malý Chmel

 

Sportovní hala Řevnice (viac tu)
Grido, architektura a design

 

Štvanická lávka v Praze (viac tu)
AI PRAHA

 

Technologické centrum Umprum (viac tu)
Projektový ateliér Umprum

 

TechTower (viac tu)
Vojtěšek architekti, akad. arch. Milan Varvařovský

 

Vinařství Kolby (viac tu)
ORA

 

Zahradní pavilon (viac tu)
BYRÓ architekti

 

Základna technických služeb (viac tu)
PROGRES architekti

Medzinárodná odborná porota

Prácu českých architektov tradične hodnotí sedem erudovaných zahraničných porotcov. Tento rok sú nimi architektka, lektorka na Milánskej polytechnike a publicistka Adriana Granato (Taliansko), architekt a urbanista Peter Moravčík (Slovensko), krajinársky architekt Neil Porter (Veľká Británia), architekt, publicista a lektor Andrius Ropolas (Litva), architekta a urbanistka akcentujúca udržateľný rozvoj Silja Tillnerová (Rakúsko), architekt a predseda poroty Alexandros Vaitsos (Grécko) a architektka a predsedníčka predstavenstva Švajčiarskej konferencie architektov Doris Wälchli (Švajčiarsko).

Podklady: Česká komora architektov

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím