Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
1. október 2024
5
4404

BRUTUS 2024 - výsledky siedmeho ročníka anticeny za architektúru

Ocenenie za najhorší architektonický počin predstavuje laureátov šiestich kategórií a cenu verejnosti.
BRUTUS 2024 - výsledky siedmeho ročníka anticeny za architektúru

Každoročnú žatvu architektonických cien otvára architektonická “anticena BRUTUS". Porota zasadla. Výsledky jubilejného siedmeho ročníka sú známe. Prinášame horúcu informáciu priamo z kuchyne vyhlasovateľa:

Chabé výkony, nenávratné škody, emócie. Aj tentokrát je tu anticena v predvečer 23. ročníka udeľovania cien za architektúru CEZAAR.    

Anticena vyhlasovaná anonymnými profesionálmi, ktorá parazituje na CE ZA AR - Cene za architektúru Slovenskej komory architektov, vyhlásila výsledky, už v poradí siedmej verejnej ankety o podpriemerný, neinovatívny a neekologický počin v domácej architektonickej tvorbe. Cenu svojpomocne každoročne vyhlasuje neformálne obecenstvo architektúry, uviedla menovaná hovorkyňa ceny, kurátorka Zuzana Duchová. V priebehu leta nominovala verejnosť prostredníctvom online formulára a orálne podaných nominácií celkovo 48 fenoménov, žiaľ, podpriemernej kvality. Veríme, že výsledky sa opäť zapíšu do análov. 

BRUTUS sleduje počiny v oblasti verejných stavieb, predovšetkým investícií z verejných zdrojov, a tiež procesy stavebnej činnosti a mestského rozvoja vo verejnej správe a samospráve. Sleduje verejné priestranstvá a stav uvažovania o verejnom priestore. Takisto rekonštrukcie, obnovu a adaptáciu budov, najmä v oblasti kultúrneho dedičstva pri výzvach dneška, akou je i fragmentácia moci, či klimatická zmena. BRUTUS sa zaujíma o krajinu, jej urbanizmus a infraštruktúru a veľké projekty. BRUTUS však predovšetkým pozoruje problematické spoločenské kontexty, dotýkajúcich sa verejného priestoru, bývania a rozvoja životného prostredia miest. 

Z Almanachu laureátov minulých ročníkov (viď. súvisiace články v závere textu) spomeňme bývalý hotel Danube na bratislavskom brehu Dunaja a tiež dnes už (chvalabohu) neexistujúci drevený objekt pod mostom SNP, objekt Klingerka v Bratislave (no comment) ale aj také nekultúrne nearchitektonické počiny, akými boli zbúranie Meriny v Trenčíne, vyhliadková veža na Štrbskom plese (ešte stále je tam!) alebo zbúranie Istropolisu v Bratislave. 

Cieľom anticeny za architektúru BRUTUS je ukázať architektúru a jej autorov a autorky, ktorých výsledná práca demonštruje kombináciu antitalentu a absencie vízie, čím prispievajú k spoločenskému či ekologickému úpadku (negácia štatútu medzinárodnej Pritzkerovej ceny za architektúru). Ďakujeme na tomto mieste tým, ktorých tieto riadky necharakterizujú. Ktoré diela sa zaskveli v aktuálnom ročníku?


Kategória: Dobre už bolo

Zbúraný kubistický dom, Ľadová 10, Bratislava

Aj keď nešlo o top 10 turistickú atrakciu, išlo o veľmi cennú a unikátnu pamiatku veľmi krátkej etapy vývoja domácej architektúry - kubistickej architektúry. Dom od architekta Klementa Šilingera z roku 1923 ustúpil “citlivej” nadstavbe pri “zachovaní” jeho pôvodných hodnôt fasády. Pôvodný prízemný dom v širšom centre Bratislavy sa dočkal absolútnej neúcty. Storočie neskôr máme príležitosť sami posúdiť, kam sa naša doba posunula.

Foto: Brutus
Obrázok: openart

 

Kategória: Dilemy estetiky

Šmolkovia z Rače... a Brazília vo Vajnoroch

Keby to nebolo také smutné, tak by sme sa aj zasmiali, ale takto sa obnova sôch vo verejnom priestore ozaj nerobí. BRUTUS je aj to, že o danej aktivite nebola informovaná ani MČ Rača ani fara Rača a v žiadnom prípade by na to nedali súhlas. Na danú sochu bola tento rok pripravovaná zo strany MČ Rača kompletná umelecko-reštaurátorská obnova (podobná ako v prípade sochy J.Nepomuka) a bola priebežne nacená na 17 000 €. Súčasné poškodenie sochy bude znamenať, že bude potrebné vykonať sondy, ktoré zistia mieru poškodenia (nakoľko čiastočne ide aj o olejové (!) farby) a navrhnú možné riešenie. To je sen! Hľadá sa zlomyseľný Gargamel, ktorý to celé spáchal… kto ho videl, volajte žandáre! 

Foto: Facebook

 

Kategória: Gól do vlastnej bránky 

Rekonštrukcia múzea Andyho Warhola v Medzilaborciach

Na začiatok si to ujasnime. Porota anticeny BRUTUS má veľkú radosť, že v Medzilaboricach vzniká moderné múzeum moderného umenia Andyho Warhola. Anticena tak neputuje za zámer, avšak za spôsob, akým sa táto jedinečná a hodnotná investícia storočia udiala. Prešovský samosprávny kraj zadal projekt prestavby múzea, pôvodne nedokončeného domu kultúry v Medzilaborciach, priamym zadaním bez súťaže návrhov. Síce v zmysle VO avšak proti rozumu hľadania toho najlepšieho možného riešenia. Budeme mať slovami riaditeľa “wow” múzeum v Medziaborciach. Či sa v roku 2024 nedalo “legacy” Andyho Warhola, ktorého rodičia pochádzajú z 15 km(!) ďalekej Mikovej, riešiť viac zodpovedne, viac inovatívne a tiež udržateľne, menej “wow” a viac Warhol, sa už nedozvieme. 

Príspevok do neexistujúcej súťaže od programu DALL-E
Príspevok do neexistujúcej súťaže od programu DALL-EPrompt pre dall-e generoval chatgpt podla promptu poroty BRUTUS

 

Kategória: Ľahkovážnosť verejnej správy 

Nemocnica Rázsochy a jej neexistencia   

40 rokov plánovania sa dá vyhodiť komínom na jednej tlačovej konferencii. Geniálny nápad na prilepenie časti projektu nemocnice z Rázsoch na nemocnicu v Ružinove funguje zaručene dobre ako prilepenie časti jadrového reaktora na mlynské koleso. Ministerstvo Zdravotníctva SR tak objavilo zaručené perpetum mobile nikdy nekončiacej akcie a reakcie vzniku jednej novej nemocnice. Vecne: o najdôležitejšej a najväčšej nemocnici v krajine, v hlavnom meste, sa rozhoduje bez architektonicko-urbanistickej súťaže a vízie aspoň na najbližších 50 rokov, a to štýlom “aby sa aspoň niečo niekde postavilo”. Už dnes vieme, že sa nepostaví nič. A ako daňoví poplatníci a hrdí platcovia zdravotných odvodov (zjavne bez dôvodov) sme z toho úprimne smutní. 

Vízia MZ SR nemocnice pre rok 2080
Vízia MZ SR nemocnice pre rok 2080Obrázok: openart
Vízia MZ SR nemocnice pre rok 2080
Vízia MZ SR nemocnice pre rok 2080Obrázok: openart

 

Kategória: Nie je všetko zelené

Audiovizuálne greenwashingové centrum KlimaPark v Kysaku

Klimatické vzdelávanie a výchova je v dnešnom svete absolútne nevyhnutná a mala by sa jej venovať náležitá pozornosť na profesionálnej úrovni. No a v týchto časoch, kedy vzdelávacie mimovládne organizácie obracajú každé Euro, sa župan KSK pochválil tým, že pri Kysaku otvoril "audiovizuálne centrum KlimaPark" v ktorom sa žiaci môžu vzdelávať o klíme. A že to postavili za viac ako dva milióny Eur.

Tu je zopár reakcií, ktoré sa k nám dostali od učiteliek: "Deti celý čas len sedia dnu a pozerajú na veľkoplošné obrazovky. Na okolí nie sú vysadené žiadne stromy, kríky, žiadne vodné plochy, nič čo by vytváralo dobrú mikroklímu, naopak, všetko je vydláždené a vykosené. Namiesto vysadenia tieniacich stromov je v budove neustále pustená klimatizácia, ktorá je jedným zo zdrojov klimatických zmien. Nie sú tam žiadne možnosti na zážitkovú pedagogiku, na zmyslové precítenie významu zelene a vody pre klímu, nič, len pasívne sledovanie obrazoviek." 

Foto: Facebook

 

Kategória: Fenomén (...)

Nominanstvo SNS

Absolútny BRUTUS za systematickú likvidáciu architektonického dedičstva v súčasnosti ale hlavne za bezprostrednú likvidáciu potenciálu našej kultúrnej budúcnosti. Súčasný stav a trend riadenia kultúry na Slovensku je absolútny BRUTUS. Želali by sme si, aby mená zodpovedných za tento stav boli navždy zabudnuté v dejinách. Žiaľ, už dnes vieme že ich činy a skutky budú navždy zaznamenané v análoch ako tvorcovia rozkladu toho mála, na čo mohli byť občania Slovenska hrdí. Gratulujeme preto nominanstvu a hrdému členstvu vskutku Slovenskej a Národnej strany, za usilovné a vytrvalé likvidovanie autentickej a svojbytnej slovenskej kultúry, národných kultúrnych pamiatok, kultúrnych inštitúcií a kultúrneho dedičstva. Slovami klasika: Nikto nikdy nevzal viac Slovensku, ako Národný Slovák Slovensku.  

Foto: web https://www.culture.gov.sk/

 

Cena verejnosti slovami zúčastnenej verejnosti: 

Výstavba v národných parkoch, alebo nech žije nová vernakulárnosť! 

“Mimoriadne citlivo vnímam novodobé chaty na Donovaloch, ktorých formy odkazujú k praslovanským architektonickým tvarom menhirov, dolmenov a kromlechov, beťársky sfúzovaných s estetikou rodiny Flinstonovcov, ktorá rozihrá úsmev na perách nejedného rekreanta, vychutnávajúceho si ticho hôr na svojej štvorkolke. Dvojmetrové priemery guľatinových trámov zas potešia srdce každého roduverného Slováka v objatí majestnátnych holorubov. Veď načo sú nám dvestoročné stromy v lesoch, keď ich môžeme mať krásne zapracované do fasády zimného sídla.” 

Zruby na botoxe. No chatgpt! True Donovaly
Zruby na botoxe. No chatgpt! True Donovalyhttps://www.chaletdonovalley.sk/chalet-donovalley/

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím