Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
19. október 2024
1
188

Deklarácia Nového európskeho Bauhausu Slovensko 2024

Potrebujeme prekonať ľahostajnosť voči prostrediu, v ktorom žijeme, a voči sebe navzájom.
Deklarácia Nového európskeho Bauhausu Slovensko 2024

V stredu 16. októbra 2024 zaznela Deklarácia Nového európskeho Bauhausu Slovensko 2024 počas krstu nového čísla časopisu Koncept v bratislavskej galérii Médium. V týchto dňoch platforma Manifest 2020 odosiela deklaráciu vláde SR, prezidentovi SR a ostatným adresátom, ktorých vyzýva k podpore a presadzovaniu uvedených cieľov.

Prezentácia časopisu Koncept sa konala v bratislavskej galérii Medium a predstavila nové číslo časopisu venované iniciatíve Nový európsky Bauhaus (NEB). Šéfredaktorka časopisu Zuzana Pastirčák Duchová uviedla, že tému zvolila kvôli jej spoločenskej naliehavosti a z potreby podporiť environmentálnu udržateľnosť v kombinácii so zachovaním kultúrnych hodnôt.

Deklarácia NEB SK 2024, ktorá zaznela na krste odborného časopisu, hovorí o nevyhnutnosti zapojiť Slovensko výraznejšie do medzinárodných snáh o zmiernenie dopadov klimatickej krízy, konkrétne podporou dekarbonizácie stavebného sektora a krokmi smerujúcimi k splneniu záväzku o uhlíkovej neutralite Slovenska do roku 2050.

K bezuhlíkovej budúcnosti môže do veľkej miery prispieť aj kultúrny sektor, no tento cieľ musí mať konkrétnu náplň. Deklarácia vyzýva zodpovedných aktérov, ktorí môžu prispieť k týmto cieľom, aby boli aktívnymi a aby sa jasne prihlásili k princípom iniciatívy Nový európsky Bauhaus, teda k prepojeniu environmentálnej udržateľnosti, sociálnej inklúzie a kultúry.

Deklarácia je adresovaná najmä vláde SR, ktorá môže prispieť strategickým plánovaním zameraným na dekarbonizáciu. Inštitúciám činným v územnom plánovaní, ktoré majú v rukách podobu našich verejných priestorov i všetkým vyhlasovateľom architektonických a dizajnérskych súťaží. Svojou prácou môžu k udržateľnému inkluzívnemu a kultúrnemu prostrediu prispieť aj verejnoprávne a súkromné médiá, vzdelávacie a výskumno-vývojové inštitúcie, samosprávy, regióny, mestá a obce; verejné i mimovládne organizácie.

Deklaráciu pripravil Manifest 2020 v spolupráci s ďalšími partnermi Nového európskeho Bauhausu na Slovensku – Kreatívny inštitút Trenčín (EHMK Trenčín 2026), Slovenské centrum dizajnu, Ústav architektúry obytných budov (Fakulta architektúry a dizajnu STU), Ľudia a voda, Spolka.

Partneri NEB prizývajú odbornú i širokú verejnosť podporiť výzvy zhrnuté v deklarácii. V týchto dňoch členky a členovia združenia Manifest 2020 rozosielajú deklaráciu jej početným adresátom.

Treba uviesť, že aktuálne sa už na základe iniciatívy partnerov NEB podarilo obnoviť fungovanie kontaktného bodu pre Nový európsky Bauhaus, ktorý bude pôsobiť v rámci Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR.

Linky:
Deklarácia NEB SK 2024
Koncept 07 o Novom európskom Bauhause
Nový európsky Bauhaus – o iniciatíve Európskej komisie

 

 

Deklarácia Nového európskeho Bauhausu Slovensko 2024

Preambula

12. apríla 2024 sa v Bratislave z iniciatívy združenia Manifest 2020 stretli partneri Nového európskeho Bauhausu (NEB) zo Slovenska a strednej Európy na jednom z podujatí festivalu NEB a prepojili sa s organizátormi v Bruseli. Konferencia NEB v strednej Európe (Fórum pre partnerov a podporovateľov iniciatívy Nový európsky Bauhaus) sa konala pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky pani Zuzany Čaputovej, Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku a Slovenskej komory architektov.
Na záver konferencie sa zástupcovia a zástupkyne slovenských iniciatív zhodli na spoločnom vyhlásení formou
Deklarácie NEB SK 2024.

Kontext

V roku 2019 spojila občianska iniciatíva Manifest 2020 významných predstaviteľov slovenskej architektonickej a stavebnej praxe a popredné neziskové organizácie, ktorí/é sú na Slovensku hybnou silou pre dosiahnutie uhlíkovej neutrality a uplatňovanie opatrení nevyhnutných na riešenie klimatickej krízy.

Na jeseň 2020 predstavila  predsedníčka Európskej komisie iniciatívu Nový európsky Bauhaus (New European Bauhaus), ktorá nadviazala na zásadný dokument o ceste Európy k uhlíkovej neutralite – Európsku zelenú dohodu (European Green Deal). Ursula von der Leyen nazvala NEB „dušou Európskej zelenej dohody“. Vo svojom prejave o stave Únie v roku 2020 uviedla: „Nejde však len o environmentálny alebo ekonomický projekt, ale aj o nový kultúrny projekt pre Európu. Systémovej zmene musíme dať tvár, ktorá spojí udržateľnosť s jej vlastnou estetikou.“ Manifest 2020 sa na jar 2021 stal prvým oficiálnym partnerom NEB na Slovensku a postupne sa k nemu pridávajú ďalšie organizácie. Prvú online konferenciu Nový európsky Bauhaus – Vízia pre Slovensko zorganizoval Manifest 2020 už v apríli 2021, krátko pred prvou celosvetovou konferenciou Európskej komisie venovanej NEB.

NEB ako interdisciplinárna iniciatíva a platforma na sieťovanie a spoluprácu spája udržateľnosť s inklúziou a estetikou, rozvíja požiadavky na vysokú úroveň architektonickej a stavebnej kultúry podľa deklarácie z Davosu z roku 2018. V roku 2024 má iniciatíva NEB viac ako 750 partnerov na celom svete a okrem architektonickej a stavebnej kultúry zahŕňa kreatívny sektor v celej jeho šírke vrátane hľadania udržateľných zdrojov a vývoja nových materiálov.

Nový európsky Bauhaus sa od svojho vzniku stal uznávanou iniciatívou a prepojenie jeho troch pilierov – environmentálnej udržateľnosti, sociálnej inklúzie a novej estetiky (kultúrnej hodnoty) si zaslúžia širokospektrálnu politickú aj mediálnu podporu.

 

Výzva

Vyzývame a žiadame:

Vládu Slovenskej republiky,

  • aby venovala iniciatíve Nový európsky Bauhaus pozornosť primeranú jej celospoločenskému významu. Vyzývame ju, aby jasne vyjadrila politickú vôľu a vybudovala aktívny kontaktný bod NEB, ako správnu a informačnú platformu NEB na Slovensku tak, ako je to už v iných krajinách EU;
  • aby zabezpečila spracovanie a schválenie politiky architektúry a stavebnej kultúry v SR, ktorá by podľa vzoru iných európskych krajín, ako aj samotnej Európskej komisie, zadefinovala strategický rámec rozvoja krajiny pri formovaní kvalitného prostredia pre život jej obyvateľov a zabezpečila jeho vysokú estetickú kvalitu a kultúru pri dosahovaní klimatických cieľov v zmysle energetickej hospodárnosti a dekarbonizácie, udržateľnej mobility a biodiverzity, s ohľadom na znevýhodnené skupiny obyvateľstva;
  • aby zabezpečila spracovanie detailného strategického plánu dekarbonizácie stavebného sektora, ktorý preukáže splniteľnosť cieľov redukcie emisií skleníkových plynov do roku 2030 a úplnej uhlíkovej neutrality do roku 2050, ku ktorým sa Slovensko zaviazalo;
  • aby začala napĺňať víziu a ciele Stratégie kultúry a kreatívneho priemyslu SR 2030, ktorá obsahuje relevantné opatrenia smerujúce k inkluzívnej a zodpovednej kultúre a aby podporovala účasť odbornej verejnosti na tvorbe verejných politík.

Vyhlasovateľov urbanistických, architektonických a dizajnérskych súťaží,

  • aby sa v súťažiach venovali princípom a cieľom Nového európskeho Bauhausu s ohľadom na 17 cieľov udržateľného rozvoja OSN. Iniciatíva NEB je motorom posilnenia interdisciplinarity udržateľných architektonických a dizajnových riešení, spojenia vedy a výskumu, inovácií v materiáloch a technológiách, stavebnej kultúry, estetiky a umenia. Inklúzia má zabezpečiť prístup k dielu a jeho využitie pre všetkých. Urbanistické, architektonické a dizajnérske súťaže sa takto stanú zárukou a nástrojom udržateľného rozvoja a vysokej estetickej úrovne a kvality sídiel, krajiny a celkového prostredia tvoreného človekom.

Verejnoprávne a súkromné médiá,

  • aby v spojení s odbornou verejnosťou vytvorili dostatočný priestor pre šírenie informácií o Novom európskom Bauhause, jeho princípoch a o ďalších (európskych) iniciatívach pri riešení klimatickej krízy. Informovanie a transparentná verejná diskusia je popri participácii katalyzátorom dobrých riešení. Verejnosť  má záujem byť zapojená do plánovacích procesov. Popri odborníkoch a autoroch vízií a rozvojových projektov je práve dobre informovaná verejnosť veľkou hybnou silou pre politické rozhodnutia. Cestu od myšlienky k realizácii možno výrazne urýchliť prostredníctvom príkladov dobrej praxe. Aj pre ne žiadame viac mediálneho priestoru.

Verejné inštitúcie činné v územnom plánovaní,

  • aby v spolupráci s odbornou verejnosťou zapracovali do legislatívnych, metodologických, technologických a finančných nástrojov zmenu manažmentu dažďových vôd s ohľadom na riešenie klimatickej krízy, vodozádržné opatrenia, vrátane sadových úprav s vhodnou zeleňou a dažďovými záhradami, retenčných nádrží a ďalšie opatrenia. Jedným z najvážnejších vplyvov na teplotný režim urbanizovanej krajiny má pečatenie  zemského povrchu a kanalizovanie dažďovej vody ako odpadu. Vznik tepelných ostrovov dramaticky mení klímu  v urbanizovanom prostredí. Dažďová voda nezostáva v území, kam dopadla, bez úžitku pre jeho mikroklímu (ochladzovanie). Preto je zaobchádzanie s vodou v urbanizovanom prostredí a v krajine nevyhnutné premietnuť do zákonov, ktoré ovplyvňujú územné plánovanie a udržateľný rozvoj miest a obcí.

Vzdelávacie a výskumno-vývojové inštitúcie,

  • aby sa zapojili do spoločnej tvorby nových študijných odborov, inovácie učebných osnov a programov, ktoré vytvoria vzdelávací ekosystém založený na celoživotnom vzdelávaní a získavaní nových zručností zameraných na zmiernenie vplyvu klimatickej zmeny, na adaptačné a mitigačné opatrenia. Pri týchto zmenách budú potrebné tvrdé i mäkké zručnosti, ktoré treba rozvíjať rovnocenne;
  • aby v čo najväčšej miere podporovali medziodborové a multidisciplinárne spolupráce, výmenu skúseností, vzdelávacích programov, materiálov a pedagógov medzi inštitúciami v rámci Slovenska i medzinárodne.

Samosprávy, regióny, mestá a obce; verejné organizácie; zástupcov občianskej spoločnosti; privátny sektor; jednotlivcov, investorov a klientov,

  • aby prevzali iniciatívu v oblasti prepojenia princípov Nového európskeho Bauhausu – udržateľnosti životného prostredia, princípov inklúzie a kultúrnych hodnôt pri plánovaní a realizácii svojich projektov. Životné prostredie a kultúra potrebujú spoluprácu všetkých.

 

Partneri iniciatívy Nový európsky Bauhaus na Slovensku:

  • Manifest 2020                                                        
  • Kreatívny inštitút Trenčín (EHMK Trenčín 2026)
  • Slovenské centrum dizajnu                              
  • Ústav architektúry obytných budov, Fakulta architektúry a dizajnu STU
  • Ľudia a voda                                                            
  • Spolka

Deklaráciu nájdete na tomto linku. K deklarácii sa môžete pripojiť na tomto linku.

Zoznam organizácií, subjektov a jednotlivcov pripojených k deklarácii, sa bude priebežne aktualizovať.

Kontakt:  info@manifest2020.sk, www.manifest2020.sk

 

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím