Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
20. september 2024
0
228

Vychádza 3. číslo magazínu Koncept v roku 2024

Aktuálne vydanie sa venuje téme Nový európsky Bauhaus.
Vychádza 3. číslo magazínu Koncept v roku 2024

Mária Beňačková Rišková predstaví iniciatívu Nový európsky Bauhaus a jej pôsobenie na Slovensku.

V rámci ankety predstavia svoje pohľady na NEB Nora Vranová, Ingrid Konrad, Martin Stohl, Peter Beňuška a ďalší.

S Ľubicou Šimkovicovou (IEPD) sme sa porozprávali o tom, ako prekonávať ľahostajnosť k prostrediu.

Prinášame informácie o projektoch, ktoré sú v zozname tzv. NEB inspiration: Spolka: Revitalizácia KVP v Košiciach, Woven: Sauna v Spišskom Hrhove, Crafting Plastics: Breathe in, breathe out, KOGAA studio: The Distillery - Social Reactor.

V areáli Nádvorie Trnava (rekonštrukcia Sadovsky & Architects) sme sa porozprávali s jeho dvoma užívateľmi - Michalom Klembarom a Matúšom Hlinčíkom. Rozhovor s Michalom Klembarom je k dispozícii iba online.

Rea Dilhoffová sa zamýšľa nad inkluzívnym priestorom na príklade bratislavských garáží.
Lenka Kukurová navštívila výstavu Protestarchitektur vo viedenskom MAK.
Martin Zaiček prečítal knihu Osvěta, kultura, zábava: Kulturní domy v Československu.

Detail - kuklicasmerek+
Skica - diagram
Model - BETWEEN
Šuflík - Plural

 

PODPORTE JEHO VYDANIE CEZ PLATFOTMU STARTLAB

Koncept číslo 07 sa venuje téme Nový európsky Bauhaus. Teším sa, že sa na jeho stránky opäť podarilo dostať pútavý textovo-obrazový materiál a fenomény, ktoré - tak ako sa o to snaží iniciatíva NEB - môžu urobiť svet krajším, udržateľnejším a inkluzívnejším miestom. Veľké nadnárodné vzletné ciele potrebujeme aj rozmeniť na drobné a integrovať do všednosti lokálneho diania. Ako hosťujúca editorka pripravila Mária Beňačková Rišková prehľad o krátkej, ale bohatej histórii tohto hnutia na Slovensku. Beňačková Rišková je jedinou zástupkyňou odbornej obce zo SR v takzvanom okrúhlom stole Ursuly von Der Leyen, čo je poradný odborný orgán celej iniciatívy Nový európsky Bauhaus. O slovenskom Manifeste 2020 sme sa rozprávali s riaditeľkou Inštitútu pre pasívne domy Ľubicou Šimkovicovou. 
 
V ponore do tém, ktoré náš magazín predostiera, by sa dalo ďalej pokračovať. Netvrdíme, že sme obsiahli všetky chodníčky, skôr by sme radi čitateľov a čitateľky pozvali na ich vlastné cesty objavovania zmyslu v architektúre a prostredí, ktoré bude v súlade s naformulovanými princípmi novobauhausovej iniciatívy. Toto vizionárske hnutie čerpá inšpiráciu z pôvodného étosu Bauhausu a sľubuje, že nanovo definuje architektúru a dizajn spojením udržateľnosti, estetiky a inkluzívnosti. V duchu revolúcie Bauhausu z 20. rokov 20. storočia si Nový európsky Bauhaus kladie za cieľ inšpirovať inovatívne, na človeka zamerané dizajnové riešenia, ktoré odvážne čelia naliehavým výzvam súčasnosti - od klimatických zmien cez sociálnu nerovnosť po rýchlu nekoordinovanú urbanizáciu. „Starý Bauhaus“ si pripomenieme na fotografiách z exkurzie, ktorú zorganizoval Inštitút pre pasívne domy v roku 2023. Časy sú komplikované, a tak verím, že vás toto vydanie tiež nabije optimizmom a hrdosťou na naše architektky, architektov a príbuzné profesie, ich zmysluplné a verejnoprospešné projekty, idey a námety určené najširšiemu publiku, nielen bohatým. Veľká vďaka patrí Márii Beňačkovej Riškovej a Ľubici Šimkovicovej za pomoc v zostavovaní tohto čísla, ich neúnavnú starostlivú prácu, prehľad, rozhľad aj ľudskosť.  
 
Nový európsky Bauhaus vyzýva architektov, dizajnérov a urbanistov, aby si osvojili komplexný prístup k svojmu remeslu. Vyzýva ich, aby brali do úvahy nielen vizuálne a formálne aspekty svojich projektov, ale aj ich environmentálnu a spoločenskú stopu. To znamená presadzovať udržateľné materiály a technológie, dbať na energetickú efektívnosť a vytvárať priestory, ktoré sú všeobecne prístupné a príťažlivé pre všetkých členov spoločnosti. Príklady architektonických (i dizajnérskych) realizácií tvoria diela oficiálne zaradené do zoznamu NEB INSPIRATION, ale aj ďalšie príklady nedávno dokončenej architektúry na Slovensku, ktorá s princípmi rezonuje. Predstavíme si tímy Woven, Spolka, Kogaa, Crafting Plastics a ďalšie. Obhajovaním holistického a inkluzívneho prístupu k navrhovaniu má toto hnutie silu inšpirovať novú generáciu architektov a dizajnérov k vytváraniu priestorov, ktoré prispievajú k udržateľnejšiemu, prístupnejšiemu aj príťažlivejšiemu svetu. 
 
Zuzana Pastirčák Duchová 

55
Youtube
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím