Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
2. september 2024
0
120

September 2024. Cesta do novej školy a za vzdelaním. Výber publikovaných stavieb.

Začína sa nový školský rok. Prostredie, v ktorom prebieha vyučovací proces, v mnohom vplýva aj na žiakov, učiteľov a výsledky ich spoločnej práce...
September 2024. Cesta do novej školy a za vzdelaním. Výber publikovaných stavieb.

Keď je škola pekná, dobre navrhnutá, tak aj koniec prázdnin a návrat ku každodenným povinnostiam môže byť ľahší. Tešiť sa dá nielen na spolužiakov, dobrých učiteľov, ale aj na prostredie, ktoré na deti, žiakov a študentov čaká.

Začiatkom septembra pravidelne publikujeme rozsiahly prehľad školských stavieb, realizovaných v posledných rokoch (napríklad tututu a tu).  Dnes sa pozrieme na "čerstvé" súťaže, projekty a realizácie, ktoré sme predstavili počas rokov 2023 a 2024. 

Rozsah prehľadu reflektuje aktuálnu situáciu. Vzhľadom na objem použitých verejných investícií vo verejnom obstarávaní na Slovensku je počet architektonicky hodnotných výsledkov stále malý. Verejné obstarávania formálne prebiehajú s akcentom priority “najnižšej ceny dodávky prác a materiálov”, často chýba akcent na “najlepšie riešenie”. V poslednej dobe nás predsa len zaujalo viacero školských stavieb (súťaží a projektov), o ktorých si myslíme, že by si dnes, s prvým školským dňom, zaslúžili pripomenutie. Pre rozšírenie spektra kvalitných realizácií sme sa do článku rozhodli zahrnúť aj materské školy, alebo vzdelávacie a ekovýchovné centrá.  

 

Prinášame krátky výber publikovaných článkov (podrobnosti o každom z nich sa dozviete buď na priloženom hyperlinku, alebo kliknutím na obrázok:

 

Realizácie - Slovensko:

Rekonštrukcia základnej školy na Plickovej ulici, Bratislava (realizáciu sme predstavili tu)

Modelová rekonštrukcia školy z druhej polovice XX storočia.

Projekt ateliéru PANTOGRAPH rieši rozsiahlu a nákladnú obnovu areálu v bratislavskej Rači. Nový lokalitný program zahŕňa 25 kmeňových tried pre 600 žiakov, 9 odborných učební, 3 zborovne pre učiteľov, kancelárie pre vedenie školy a 2 telocvične s hygienickým zázemím. Škola disponuje vlastnou kuchyňou a jedálňou.

“Návrh rešpektuje súčasné trendy vo vzdelávaní, požiadavky na vyššiu zážitkovosť výučby a podporu kreativity žiakov. Budova je plne bezbariérová a inkluzívna, pričom študovať tu môžu aj žiaci s poruchou autistického spektra,” vysvetľujú východiská projektu autori. Návrh zachováva pôvodnú kompozíciu fasád s pásovými oknami, rovnako ako farebnú mozaiku “Kocúr” z roku 1972. Poškodené dielo Ivana Vychlopena sa v priebehu stavebných prác podarilo komplexne zreštaurovať.

Rekonštrukcia základnej školy na Plickovej ulici, Bratislava
Rekonštrukcia základnej školy na Plickovej ulici, BratislavaFoto: Rastislav Blaško

 

Prístavba a nadstavba ZŠ, Ivana Bukovčana, Bratislava (realizáciu sme predstavili tu)

Systematicky a efektívne.

Realizácia ateliéru ATOMstudio v Devínskej Novej Vsi. Východiskom riešenia prístavby a dostavby školy je dôsledná analýza pôvodného projektu a prevádzky typovej pavilónovej školy z 80. rokov. Dispozícia ľahkej drevenej nadstavby zachováva prevádzkovú schému nižších podlaží. Kompaktnú prístavbu s kmeňovými učebňami architekti mierne odsadili, čím zachovávajú čitateľnosť pôvodnej  kompozície. Materiálová podstata nových blokov sa premieta aj do interiéru, v podobe odhalených trámových stropov, alebo masívnych CLT panelov.

Prístavba a nadstavba ZŠ, Ivana Bukovčana, Bratislava
Prístavba a nadstavba ZŠ, Ivana Bukovčana, BratislavaFoto: Matej Hakár

 

Dostavba základnej školy v Bernolákove (realizáciu sme predstavili tu)

Kultivovaný priestor pre vzdelávanie.

Realizácia v neveľkom Bernolákove sa uberá cestou rozšírenia kapacity existujúcej školy, pričom ťaží z priestorového potenciálu areálu na Školskej ulici.

Prístavba, ktorá logicky nadväzuje na pôvodný objekt z 30. rokov minulého storočia pôsobí ako prirodzená súčasť kompozície. Autori z ateliéru BAKYTA ARCHITEKTI zaodeli efektívne riešenú dispozičnú schému do rovnako racionálnej obálky, bez sklzu k "ľúbivým" riešeniam.

Dostavba základnej školy v Bernolákove
Dostavba základnej školy v BernolákoveFoto: Matej Hakár

 

Rekonštrukcia a nadstavba pavilónu materskej a základnej školy CÁDROVA, Bratislava (realizáciu sme predstavili tu)

Rukopis Vladimíra Dedečka v nových súvislostiach.

Objekt z prelomu 50. a 60. rokov minulého storočia, ktorý tvorí súčasť Dedečkovej pavilónovej školy, prešiel výraznými zmenami. 

Prispôsobenie stavby novej náplni a súčasným funkčným požiadavkám si okrem výrazného prekopania dispozície vyžiadalo aj rozšírenie pôvodného stavebného objemu. Nové celky sofistikovane dopĺňajú kompozíciu pavilónov vo svahovitom teréne. Projekt z dielne ateliérov INDEKS AOCR charakterizuje jasný koncept. Autori odlišujú pôvodné a nové objemy, vzdávajú hold dobovej architektúre a vytvárajú hodnotnú súdobú vrstvu.

Rekonštrukcia a nadstavba pavilónu materskej a základnej školy CÁDROVA, Bratislava
Rekonštrukcia a nadstavba pavilónu materskej a základnej školy CÁDROVA, BratislavaFoto: Michal Vršanský

 

Detské Jasle Leopoldov (realizáciu sme predstavili tu)

Samozrejmá vyrovnanosť.

Ucelená vízia rozvoja štvortisícového mesta Leopoldov a systematická práca na projektoch, ktoré presahujú jedno volebné obdobie prináša dlhodobo svoje ovocie. Najnovšia realizácia kolektívu Architekti BKPŠ vyrástla v priamej nadväznosti na oceňovaný Mestský úrad. Potenciál obnovy objektu v centrálnej zóne sídla preukázala overovacia štúdia ateliéru 2021 z roku 2018. Výsledné architektonické riešenie jaslí, dokončených v priebehu minulého roku, dôsledne zachováva charakteristickú uličnú fasádu domu. Monochromatická farebná schéma zároveň identifikuje objekt ako súčasť nového funkčného bloku občianskej vybavenosti.

Detské Jasle Leopoldov
Detské Jasle LeopoldovFoto: Matej Hakár

 

Hydraulické laboratórium Ústavu krajinného inžinierstva, Nitra (realizáciu sme predstavili tu)

Výskum a technológia v spojení s okolím...

Objekt hydraulického laboratória sa nachádza v areáli Ústavu krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerziity v Nitre na Hospodárskej ulici.

Projekt Mareka Šumichrasta a Mareka Dulíka zahŕňa dostavbu, zjednotenie a rozšírenie pôvodných objektov hydraulického laboratória, rozširuje výskumné centrum aj o funkcie vzdelávania a osvety v oblasti klimatických zmien a extrémov počasia. Ústrednú halu s technologickým vybavením pre štúdium vodných tokov dopĺňa prednášková miestnosť, alebo sedenie v svahovitom nádvorí, z ktorého majú študenti možnosť priamo sledovať aktuálne prebiehajúce procesy a výskum. Projekt charakterizuje príkladná práca s terénom a zjednocujúca fasáda z extrudovaného prírodného hliníka.

Hydraulické laboratórium Ústavu krajinného inžinierstva, Nitra
Hydraulické laboratórium Ústavu krajinného inžinierstva, NitraFoto: Matúš Nedecký

 

 

Súťaže, štúdie a projety - Slovensko:

Vízia areálu SAV - výsledky súťaže (projekt sme predstavili tu)

Zvíťazil návrh ateliéru gro architekti.

Slovenská akadémia vied vyhlásila v marci minulého roku v spolupráci s ateliérom 2021 súťaž na budúci rozvoj areálu v Karlovej Vsi. Jej cieľom je priniesť najlepšiu možnú stratégiu a návrh pre budúci rozvoj komplexu SAV a vznik vedeckého kampusu, plnohodnotne integrovaného do štruktúry mesta a okolitej krajiny. Víťazný návrh ateliéru gro architekti prináša jasnú koncepciu, založenú na dvoch kľúčových ideách organizácie areálu v zmysle klastrov, ktoré reagujú na zameranie pracovísk SAV a ústredného verejného parku Helix. Do súťaže sa zapojilo celkom 14 autorských kolektívov

Vízia areálu SAV - výsledky súťaže
Vízia areálu SAV - výsledky súťažeAutor: gro architekti

 

Ekovýchovné a návštevnícke centrum Národného parku Nízke Tatry - štúdia (projekt sme predstavili tu)

V spojení s krajinou.

Správa Národného parku Nízke Tatry so sídlom v Banskej Bystrici vyhlásila v júni 2023 výzvu na predloženie ponuky na vypracovanie prípravnej a projektovej dokumentácie prestavby objektu bývalého Horského hotela Pusté Pole na ekovýchovné a návštevnícke centrum. Lokalita sa nachádza v katastri obce Telgárt, blízko hraníc troch samosprávnych krajov - Banskobystrického, Košického a Prešovského. Nachádza sa tiež na rozhraní troch národných parkov: NP Nízke Tatry, NP Muránska planina a NP Slovenský raj.

Spomedzi 12 autorských kolektívov, ktoré sa zapojili do výzvy, zvíťazila na základe najlepšieho pomeru kvality predložených portfólia referenčných projektov (90% hodnotenia) a ceny ponuka ateliéru TŘI.ČTRNÁCT architekti. Víťazný autorský kolektív v závere uplynulého roku následne spracoval všetky fázy projektovej dokumentácie. 

Výsledná štúdia počíta s citlivou rekonštrukciou pôvodného objektu horského hotela a nahradením neskorších prístavieb ľahkou konštrukciou "gánku". Priebežná ochodza má vytvoriť prechodovú zónu, priestor pre exteriérovú učebňu, presklenú miestnosť expozície NAPANT, či terasu jedálne.

Ekovýchovné a návštevnícke centrum Národného parku Nízke Tatry - štúdia
Ekovýchovné a návštevnícke centrum Národného parku Nízke Tatry - štúdiaAutor: TŘI.ČTRNÁCT architekti

 

Ekovýchovné centrum Správy Národného parku Veľká Fatra v Turčianskych Tepliciach - výsledky súťaže  (článok so všetkými súťažnými návrhmi)

Správa Národného parku Veľká Fatra vyhlásila v máji 2023 dvojetapovú projektovú súťaž na Ekovýchovné centrum Národného parku Veľká Fatra, ktoré má vzniknúť v budove bývalého Lesného závodu v Turčianskych Tepliciach. Objekt priamo susedí so SOŠ pedagogickou, základnou školou a materskou školou, čo predstavuje dôležitý potenciál pre využitie objektu pre vzdelávacie aktivity. Do dvojkolovej súťaže sa zapojilo 33 účastníkov. Zvíťazil návrh ateliéru Kuklica Smerek architekti.

Ekovýchovné centrum Správy Národného parku Veľká Fatra v Turčianskych Tepliciach
Ekovýchovné centrum Správy Národného parku Veľká Fatra v Turčianskych TepliciachVizualizácia: Kuklica Smerek architekti

 

Stredisko environmentálnej výchovy Tisovec - architektonická štúdia (projekt sme predstavili tu)

Medzi projekty, ktoré vznikli vďaka vďaka žiadostiam výzvy o nenávratný finančný príspevok na prípravu projektov infraštruktúry národných parkov patril aj zámer pod hlavičkou Správy Národného parku Muránska Planina so sídlom v Revúcej. Ateliér Atrium Architekti vypracovalštúdiu Strediska environmentálnej výchovy v Tisovci, ktorá vznikla na základe víťaznej ponuky na spracovanie projektovej dokumentácie. Do výzvy sa zapojilo 6 ateliérov, kritériom na vyhodnotenie ponúk bol najlepší pomer ceny a kvality predložených portfólií referenčných projektov. 

Navrhovaná konverzia bývalej administratívnej budovy a priľahlých skladov v okrajovej časti Tisovca vytvára priestory pre moderné stredisko environmentálnej výchovy, vrátane školy v prírode, kde bude možné realizovať pobytové programy. Štúdia košického ateliéru vytvára rámec pre vznik kvalitnej architektúry, podobne ako ďalšie projekty, ktoré vznikli v rámci výzvy na prípravu projektov infraštruktúry národných parkov. 

Stredisko environmentálnej výchovy Tisovec - architektonická štúdia
Stredisko environmentálnej výchovy Tisovec - architektonická štúdiaAutor: Atrium Architekti

 

Realizácie, súťaže, štúdie a projety - Európa a okolité krajiny:

E.U. Prize - Mies van der Rohe Award 2024 - víťazom je Študijný pavilón pre poslucháčov fakúlt Technickej univerzity v nemeckom Braunschweigu (výsledky súťaže a realizáciu sme predstavili tu)

V rámci Ceny Európskej únie za súčasnú architektúru. zvíťazila realizácia architektov Gustava Düsinga a Maxa Hackeho v kampuse štvrťmiliónového univerzitného mesta na severe Nemecka.

Modulárna dvojpodlažná stavba zastrešuje študovne pre individuálnu a skupinovú prípravu študentov fakúlt technickej univerzity. Nový pavilón vyrástol priamo v centrálnej osi kampusu, na brehu rieky, ktorá ohraničuje historické jadro mesta.

Koncept z dielne architektov Gustava Düsinga a Maxa Hackeho je založený na variabilite stavebnej obálky, ktorá sa dokáže prispôsobiť meniacim sa požiadavkám v post-pandemickom svete. Primárna nosná konštrukcia stavby pozostáva zo subtílnych oceľových stĺpov a nosníkov v rastri 3 x 3 metre. Všetky nosné prvky, spájané rozoberateľným stavebnicovým systémom, majú jednotný prierez 10 x 10 centimetrov. Podlahové konštrukcie a fasádne prvky sú rovnako jednoducho demontovateľné. Voľné uloženie podlahových dielcov umožňuje ľubovoľné “zahustenie”, alebo otvorenie priestoru, obsluhovaného decentralizovaným systémom deviatich schodísk. 

E.U. Prize - Mies van der Rohe Award 2024 - víťazom je Študijný pavilón pre poslucháčov fakúlt Technickej univerzity v nemeckom Braunschweigu
E.U. Prize - Mies van der Rohe Award 2024 - víťazom je Študijný pavilón pre poslucháčov fakúlt Technickej univerzity v nemeckom BraunschweiguFoto: Leonhard Clemens

 

Reggio School, Madrid, Španielsko (realizáciu sme predstavili tu)

Architektúra ako dôležitá súčasť vzdelávacieho procesu.

Do finálového výberu medzinárodnej poroty Cien Európskej Únie za súčasnú architektúru Mies Van Der Rohe sa dostala aj základná škola Reggio School v Madride, dokončená pod hlavičkou ateliéru Office for Political Innovation na severnom okraji španielskej metropoly. Lokalitný program a finálne zadanie pre architektov vznikli v úzkej spolupráci s komunitou rodičov a pedagógov.

“Reggio filozofia vníma prostredie ako ´tretieho učiteľa´. Vyučovanie často prebieha formou projektov, ktoré vznikajú na popud detí alebo učiteľov. Je tu veľký priestor na chyby a experimentovanie. Osvojiť si tento prístup vyžaduje veľké zmeny vo vnímaní vzdelania. "Naša architektúra preto vytvára komplexný ekosystém, kde sa komplikovaná mozaika priestorov stáva čitateľnou a zážitkovou” vysvetľujú architekti.

Reggio School, Madrid, Španielsko
Reggio School, Madrid, ŠpanielskoFoto: José Hevia

 

 

Nová Stredná zdravotnícka škola s rozšírením Strednej odbornej školy v Liberci - výsledky súťaže (článok so súťažnými návrhmi)

Bratislavský ateliér SLLA medzi finalistami.

Liberecký kraj vyhlásil v januári dvojkolovú otvorenú projektovú architektonicko-urbanistickú súťaž na novostavbu Strednej zdravotníckej školy a Vyššej odbornej školy zdravotníckej a rozšírenie priestorov Strednej odbornej školy, vrátane priliehajúcjich exteriérových úprav a napojenia na technickú infraštruktúru. Predmetom ideovej časti súťaže bola zároveň urbanistická regulácia 2. etapy zámeru, ktorá zahŕňa novostavbu ubytovacieho objektu so stravovaním.

Do súťaže s medzinárodnou účasťou sa zapojilo 27 autorských kolektívov, vrátane slovenských ateliérov TVAR architekti a SLLA. Medzi šesť finalistov, ktorí v druhom kole rozpracovali svoje súťažné návrhy patril aj druhý menovaný bratislavský kolektív.

Nová Stredná zdravotnícka škola s rozšírením Strednej odbornej školy v Liberci - výsledky súťaže
Nová Stredná zdravotnícka škola s rozšírením Strednej odbornej školy v Liberci - výsledky súťažeAutor: SLLA

 

Prístavba telocvične ZŠ Křižná, Valašské Meziříčí - slovenský ateliér medzi ocenenými súťažnými návrhmi (článok so súťažnými návrhmi)

Architekti Peter Kuklica, Martin Smerek, Erik Hornáček, Radovan Szabó, Ján Majerník a Milan Pangrác-Zdolinský uspeli v silnej medzinárodnej konkurencii.

Do medzinárodnej súťaže na prístavbu telocvične Základnej školy Křižná sa prihlásilo celkom 30 tímov. Podobu nového športoviska vo Valašskom Meziříčí navrhovali autori nielen z Českej republiky a Slovenska, ale napríklad aj z Francúzska, Španielska, Spojeného kráľovstva, Talianska, alebo vzdialenejších Spojených štátov amerických a Argentíny. Odborná porota sa jednomyseľne zhodla na víťazovi, ktorým sa stal brniansky ateliér AXXI. Spomedzi štyroch slovenských účastníkov najlepšie obstál návrh kolektívu kuklicasmerek+hornáček+szabó, ktorý v súťaži s kvalitnou účasťou obsadil druhé miesto.

Prístavba telocvične ZŠ Křižná, Valašské Meziříčí - slovenský ateliér medzi ocenenými súťažnými návrhmi.
Prístavba telocvične ZŠ Křižná, Valašské Meziříčí - slovenský ateliér medzi ocenenými súťažnými návrhmi.Autor: AXXI


Rekonštrukcia strednej školy, Českobrodská, Praha (realizáciu sme predstavili tu)

Pre budúce generácie.

Transformácia školy zo 70. rokov minulého storočia na modernú vzdelávaciu inštitúciu z dielne ateliéru Pavla Šulca. Pilotný projekt pod hlavičkou hl. mesta. Prahy ukazuje možnosti komplexnej revitalizácie objektov z druhej polovice XX. storočia v súlade s plánovanou európskou taxonómiou zero-emission buildings a iniciatívou New European Bauhaus.

Rekonštrukcia strednej školy, Českobrodská, Praha
Rekonštrukcia strednej školy, Českobrodská, PrahaFoto: Martin Micka

 

UMPRUM – Technologické centrum Mikulandská, Praha (realizáciu sme predstavili tu)

Živá súčasť širšieho centra mesta.

Nová budova UMPRUM vznikla transformáciou nevyužívanej základnej školy neďaleko Pražského Národného divadla. Technologické centrum na Mikulandskej ulici ponúka študentom najmä dielenské zázemie, ale dokáže zastrešiť aj výstavy a spoločenské akcie. Architektonické riešenie charakterizuje vynechanie vstupného segmentu eklektickej fasády. Hĺbkový rez objektom, vo väzbe na vertikálne komunikácie, otvára dianie na škole do verejného priestoru. Nová dispozícia rešpektuje historický systém modulov a traktov, priestorovú dominantu tvorí zastrešená dvorana. Budova je zavŕšená terasou s výhľadom na panorámu mesta, na ktorú by sa naraz zmestilo všetkých 500 študentov a 170 zamestnancov školy. Za návrhom nového technologického centra stojí architekt a pedagóg UMPRUM Ivan Kroupa, ktorý spolupracoval s Janou Moravcovou a Tomášom Zmekom.

UMPRUM – Technologické centrum Mikulandská, Praha
UMPRUM – Technologické centrum Mikulandská, PrahaFoto: Peter Fabo


Mateřská školka GALAXIE eR, Varnsdorf (realizáciu sme predstavili tu)

Nová materská škola pre 50 detí reaguje na rastúcu potrebu predškolských kapacít v severočeskom Varnsdorfe. Výrazný objekt s eliptickým pôdorysom a otvoreným átriom zastrešuje zelená strecha s nízkou atikou.

“Objekt byl navržen s ohledem na nárožní polohu a také na orientaci pozemku tak, aby se dostatečně proslunily vnitřní prostory i atrium a byly umožněny výhledy do okolní krajiny a přilehlého lesoparku. Situováním stavby vznikl před školkou veřejný prostor s elipsovitými zelenými ostrůvky, umožňující rovněž přirozenou komunikaci pro pěší,” vysvetľuje svoj zámer architekt Radomír Grafek.

Mateřská školka GALAXIE eR, Varnsdorf (ČR)
Mateřská školka GALAXIE eR, Varnsdorf (ČR)Foto: BoysPlayNice


Mateřská škola Vimperk - výsledky súťaže (článok so súťažnými návrhmi)

Spomedzi 70 autorských kolektívov zvíťazil švajčiarsky architekt Logan Amont.

Mesto na príprave súťaže spolupracovalo s Českou komorou architektov a platformou CBArchitektura. Kvalitne pripravené zadanie a súťažné podmienky pritiahli celkom 70 autorských kolektívov. 

"Šlo o vůbec první architektonickou soutěž na školku v Jihočeském kraji od roku 1989 a zatím zcela naplnila naše očekávání v možnosti vybrat si kvalitní řešení," zdôrazmil vimperský mestský architekt René Dlesk.

Zvíťazil návrh švajčiarskeho ateliéru Amont. Na druhom mieste skončil návrh kolektívu CollColl / Bauhanz a na treťom koncept ateliéru AXXI. V rámci súťaže hodnotiaca komisia udelila tiež tri odmeny pre návrhy architektky Lenky Iľovej a ateliérov Monom Works a Grimm Architekti.

Mateřská škola Vimperk - výsledky súťaže
Mateřská škola Vimperk - výsledky súťažeAutor: Amont


Mateřská škola Želešice - výsledky súťaže (článok so súťažnými návrhmi)

"Dvůr se stává středobodem celého objektu školky a vybízí k užívání během dne, ale i mimo výuku..."

Predmetom verejnej architektonickej súťaže bol návrh novej budovy materskej školy v obci Želešice neďaleko Brna. Súťažné návrhy mali podľa zadania priniesť úsporné riešenia (náklady na výstavbu a prevádzku) a zohľadniť aktuálne trendy v predškolskom vzdelávaní. Medzi požiadavky patrilo tiež priame prepojenie so záhradou a dôraz na vzťah tried a exteriéru. Do súťaže, ktorú vyhlásila Obec Želešice sa zapojilo 36 autorských kolektívov. V silnej konkurencii zvíťazil návrh ateliéru Refuel.

Mateřská škola Želešice - výsledky súťaže
Mateřská škola Želešice - výsledky súťažeAutor: Refuel

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím