Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
10. jún 2024
0
57

Tretiu Prezidentskú zelenú pečať získalo Ekocentrum v zrekonštruovanom kaštieli

Ocenenie môžu získať inštitúcie, ktoré sa snažia o udržateľnosť a uhlíkovú neutralitu.
Tretiu Prezidentskú zelenú pečať získalo Ekocentrum v zrekonštruovanom kaštieli

Prezidentka Zuzana Čaputová udelila Prezidentskú zelenú pečať Ekocentru v zrekonštruovanom Szapáryho kaštieli v Čunove. Ide o tretiu verejnú budovu ocenenú špeciálnym certifikátom za udržateľnosť pre verejné budovy. Prvú zelenú pečať odovzdala prezidentka Strednej priemyselnej škole stavebnej Emila Belluša v Trenčíne v novembri minulého roka a druhú zrekonštruovanej mestskej plavárni v Starej Ľubovni koncom apríla.

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) premenil bývalú ruinu kaštieľa na unikátne Ekocentrum. Komplexnou rekonštrukciou prešla budova kaštieľa, aj priľahlá záhrada. Vznikla kompletne zrekonštruovaná kultúrna pamiatka s interiérom plným interaktívnych náučných expozícií a záhrada s tajomstvami flóry Dunajských luhov.

Podľa prezidentky Zuzany Čaputovej je zrekonštruovaný kaštieľ v Čunove vzorovým príkladom osvieteného prístupu k obnove historickej budovy s podporou z európskych fondov. Verejné budovy by podľa nej mali ísť príkladom a práve k tomu ich má povzbudzovať aj projekt Prezidentská zelená pečať.

„Som úprimne rád, že tretiu Prezidentskú zelenú pečať získala historická budova. Zrekonštruovaný kaštieľ je dôkazom toho, že aj u historických budov sa dajú dosiahnuť vynikajúce výsledky, udržateľné riešenia a energetické úspory a tiež je dôkazom toho, že aj verejné budovy môžu byť zrekonštruované kvalitne a dosiahnuť úroveň súkromných budov,“ uviedol Pavol Kukura, predseda predstavenstva Slovenskej rady pre zelené budovy (SKGBC) a predseda hodnotiacej komisie. Ako dodal, cieľom iniciatívy Prezidentská zelená pečať je motivovať verejné úrady, organizácie a inštitúcie, aby plnili štandardy zelenej inštitúcie a nasmerovali obnovy svojich budov a následne ich prevádzku smerom k udržateľnosti.

„Komisia po posúdení požadovaných podkladov a dokumentácie obnovy kaštieľa v Čunove konštatovala splnenie požadovaného počtu kreditov pre udelenie tejto výnimočnej ceny. Po štyroch dekádach bez využitia, keď už málokto dúfal v záchranu tohoto kaštieľa z 18. storočia, sa ho podarilo zrekonštruovať, navyše ekologickým spôsobom do takejto krásnej podoby. Prezidentská zelená pečať hodnotí splnenie celého radu parametrov, od energetickej hospodárnosti a minimalizácie uhlíkovej stopy cez šetrné nakladanie s materiálom a vodou až po architektonickú kvalitu a rešpekt k historickému kontextu. Zároveň sa hodnotí bezbariérovosť a dostupnosť objektu ekologickými spôsobmi dopravy, zeleň, ako aj šetrnosť k životnému prostrediu počas prevádzky. Samotná náplň zrekonštruovaného kaštieľa len potvrdzuje, že cena PZP tomuto projektu naozaj patrí,“ uviedol Martin Stohl, člen predstavenstva SKGBC a člen hodnotiacej komisie a expertnej skupiny.

Kultúrna pamiatka ožila

Kaštieľ v Čunove, známy ako Szapáryho kaštieľ, predstavuje barokovo-klasicistickú architektonickú perlu z 18. storočia. Budova je obdĺžnikového tvaru, čiastočne podpivničená a pozostáva z troch traktov s jednoduchým usporiadaním. Kaštieľ bol dlhé roky nevyužívaný a chátral, a to po stavebnej aj technickej stránke. Mal poškodenú statiku pivnice, zrútené schodisko a klenbu nad vchodom do pivnice. V roku 2021 spustil BSK komplexnú rekonštrukciu, ktorá pozostáva z troch častí - obnovy kaštieľa, obnovy sýpky a revitalizácie priľahlej záhrady.

Bola zrealizovaná kompletná výmena pôvodného krovu a strešnej krytiny vrátane opravy podstrešnej rímsy. Strecha bola tepelne zaizolovaná a osadili sa do nej nové okná. Pôvodné komíny boli zrekonštruované, rovnako aj podkrovie, kde boli namontované nové priečky, podlaha, rozvody elektroinštalácie, vody a kúrenia. Vyčistené boli pivničné priestory. Okrem strechy boli osadené nové okná aj na prízemí a v pivnici. Zrealizovali sa tiež reštauračné práce, fasády a omietky. Vybudované bolo oplotenie areálu, vstupné brány, parkoviská a spevnené plochy. Súčasťou projektu bola aj výsadba zelene, krovín a stromov, vybudovanie jazierka či drobnej architektúry ako altánok či informačné panely. Počas rekonštrukcie sa podarilo odkryť a obnoviť ručne maľované neskorobarokovo-klasicistické fresky.

Ekocentrum pri chránenej oblasti 

Národná kultúrna pamiatka v Čunove dostala celkovou revitalizáciou nielen nový vzhľad, dušu, ale aj obsah. Ekocentrum otvára bránu do prírody, prepája odborné a praktické aktivity v oblasti ochrany prírody a environmentálnej výchovy. Zameriavať sa bude aj na osvetu detí a mládeže. Zázemie poskytne organizáciám na ochranu prírody a podporí aj cezhraničný turizmus a ekoturizmus. Environmentálno-vzdelávacie centrum sa nachádza na jedinečnom mieste - pri hraniciach s Rakúskom i Maďarskom a zároveň na hranici Chránenej krajinnej oblasti Dunajské Luhy.

Ekocentrum vzniklo ako výsledok spolupráce slovenských, rakúskych a maďarských partnerov v rámci realizácie cezhraničných projektov Ecoregion SK-AT a Ecoregion SK-HU, podporených z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

Prezidentská zelená pečať

Hodnotiaci systém pre Prezidentskú zelenú pečať vypracovala expertná skupina zložená z odborníkov z SKGBC, Slovenskej komory architektov, Inštitútu cirkulárnej ekonomiky, Budov pre budúcnosť a Manifestu 2020. Nachádzajú sa v nej špecialisti na energetickú efektívnosť budov, udržateľné stavebné materiály, recykláciu a cirkularitu, narábanie s vodou, odborníci na zeleň a biodiverzitu, vnútorné prostredie budov, prevádzku budov, estetiku a architektonickú kvalitu. V expertnej skupine sú aj zástupcovia Únie miest Slovenska a Združenia miest a obcí Slovenska, aby sa informácie o projekte šírili na obce a mestá.

„Metóda hodnotenia budov pomocou Prezidentskej zelenej pečate je založená na princípoch medzinárodných hodnotiacich systémov pre udržateľnosť budov LEED a BREEAM, ktoré boli upravené pre potreby verejných budov a bolo pridané aj hodnotenie estetických parametrov budovy a posúdenie architektonickej kvality. Kategórie a parametre pokrývajú všetky dôležité oblasti udržateľnosti pri výstavbe, rekonštrukcii a prevádzke budov. Systém hodnotenia je všeobecne použiteľný pre všetky typy budov,“ vysvetlil Marek Kremeň, podpredseda predstavenstva SKGBC a člen hodnotiacej komisie.

Odborníci hodnotia budovy na základe 7 stavebných kritérií, ktoré sú zamerané na stavebnotechnické alebo technologické požiadavky na budove (ako sú napr. spotreba energie, použitie udržateľných stavebných materiálov, hospodárenie s dažďovou vodou, architektúra, atď.), a 3 nestavebných kategórií, ktoré sú zamerané na prevádzku budovy a jej dopad na komunitu. Ide napr. o triedenie odpadov, digitalizáciu procesov, podporu inej ako automobilovej dopravy, bezbariérovosť a inklúziu, edukáciu o zelených témach, atď.

Detailný popis kategórií a parametrov a udeľovanie bodov za jednotlivé parametre nájdete na webovej stránke www.zelenapecat.sk

ZDROJ: Slovenská rada pre zelené budovy 

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím