Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
14. september 2024
0
48

Týždeň zelených budov 2024

Podujatia venované udržateľnej výstavbe organizuje Slovenská rada pre zelené budovy (SKGBC)
Začiatok17.9.2024
15:00
Koniec26.9.2024
18:00
MiestoSKGBC
AdresaVajnorská 8/A ,
Bratislava,
Slovensko
Druh podujatiaPodujatie
KontaktSKGBC
events@skgbc.org

Týždeň zelených budov štartuje už v utorok

Na podujatiach Slovenskej rady pre zelené budovy sa bude hovoriť o mestách v dobe klimatickej krízy, obnove budov, modularite, drevostavbách aj nízkouhlíkových riešeniach.

Mestá v dobe klimatickej krízy, obnova budov pomocou nízkouhlíkových riešení, ale aj drevostavby, prefabrikácia a modularita na Slovensku budú hlavné témy podujatí v rámci Týždňa zelených budov 2024. Podujatia venované udržateľnej výstavbe organizuje Slovenská rada pre zelené budovy (SKGBC) už tradične posledné dva septembrové týždne. Nad tohtoročným Týždňom zelených budov prevzal záštitu veľvyslanec Rakúskej republiky na Slovensku Johannes Wimmer.

Tento rok ide už o 14. ročník podujatí nadväzujúcich na Svetový týždeň zelených budov (World Green Building Week), ktorý organizujú rady zelených budov po celom svete na čele so Svetovou radou pre zelené budovy (World Green Building Council – WGBC). Hlavným mottom tohtoročnej série podujatí po celom svete je #BuildingTheTransition.

„Je čas urýchliť opatrenia v oblasti udržateľnosti budov a prispieť tak k napredovaniu spoločnosti aj ekonomiky. Potrebujeme realizovať konkrétne riešenia a presadzovať efektívny prístup k udržateľnej architektúre a výstavbe. Počas  Týždňa zelených budov 2024 sa preto chceme venovať aktuálnym témam ako sú nízkouhlíkové a energeticky efektívne materiály a technológie, využitie dreva, prefabrikovaných prvkov a vyšší stupeň modularity vo výstavbe,“  uviedol Pavol Kukura, predseda predstavenstva SKGBC.

Nové prístupy a princípy ako biodiverzita, prechod na obehové hospodárstvo a adaptabilita na zmenu klímy naberajú na význame. Vo svete vznikajú uhlíkovo neutrálne mestá aj mestské štvrte, ktoré môžu byť inšpiratívne aj pre tie slovenské. Ďalšou aktuálnou témou na Slovensku je obnova budov. Či už historických, verejných alebo rezidenčných. Jedno celé podujatie bude práve z tohto dôvodu venované nízkouhlíkovým produktom a udržateľným energetickým riešeniam, ktoré ponúka stavebný sektor pre udržateľnú obnovu budov. 

Ak chceme znižovať uhlíkovú stopu, nepôjde to bez intenzívnejšieho využívania prefabrikácie, modularity a drevostavieb. Na tomto poli stále bojujeme s legislatívnymi obmedzeniami aj nízkou informovanosťou širokej verejnosti. Udržateľné budovy aj infraštruktúra by mali byť navrhnuté s ohľadom na úsporu energie, využívanie obnoviteľných zdrojov, zníženie emisií a minimalizáciu environmentálneho zaťaženia. 

Týždeň zelených budov využíva SKGBC na aktívnu a efektívnu komunikáciu a diskusiu o aktuálnych témach týkajúcich sa udržateľnosti, a to najmä o ekologických, sociálnych a ekonomických aspektoch udržateľnej výstavby.

 

Zoznam podujatí Týždňa zelených budov 2024:

17. septembra 2024
GREEN BUSINESS AFTERNOON
Téma: Mestá v dobe klimatickej krízy

 17. septembra 2024
GREEN BUSINESS CLUB
Slávnostný večer Týždňa zelených budov 2024

19. septembra 2024
GREEN BUILDING BIKE TOUR 2024
Cykloexkurzia s komentovanými zastávkami

24. septembra 2024
GREEN BUSINESS BREAKFAST
Téma: Nízkouhlíkové riešenia pri obnove budov

 26. septembra 2024
GREEN BUSINESS BREAKFAST
Téma: Drevostavby, prefabrikácia a modularita na Slovensku

 

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím