Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
20. september 2024
0
34

Novú tržnicu na Trnavskom mýte čaká reštart. Pomôže plán revitalizácie z dielne vedenia mestskej časti Nové Mesto, aj participácia občanov

Kľúčovým bodom plánu revitalizácie je aj participácia, ktorú realizuje Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB).
Novú tržnicu na Trnavskom mýte čaká reštart. Pomôže plán revitalizácie z dielne vedenia mestskej časti Nové Mesto, aj participácia občanov

Príjemnejšie prostredie, bohatšia ponuka predajcov a služieb a kultúrno-spoločenský program. Taká je vízia, ktorú má vedenie mestskej časti Bratislava-Nové Mesto o Novej tržnici na Trnavskom mýte. Po rokoch, keď ikonická budova trpela nezáujmom, pripravila mestská časť plán revitalizácie, ktorý má pomôcť prinavrátiť tržnici jej atraktivitu a zvýšiť konkurencieschopnosť. Prvé kroky vedúce k oživeniu Novej tržnice sa uskutočnia už v najbližších týždňoch.   

Nová Tržnica na Trnavskom mýte má najlepšie roky za sebou a v súčasnosti už na samotnú ponuku stánkov len veľmi ťažko priláka davy návštevníkov. Zásluhu na tom majú dlhoročné poddimenzované investície do údržby, chýbajúca stratégia, ale i samotný vek budovy. Nová tržnica stratila atraktivitu, rokmi vymizla z nákupnej mapy väčšiny obyvateľov mesta a teraz zíva prázdnotou. Problematický je aj technický stav budovy, čoho dôsledkom sú vysoké náklady na jej prevádzku.  

V záujme vyriešiť dlhoročne zanedbávanú budovu súčasné vedenie mestskej časti vypracovalo plán revitalizácie, ktorý prináša konkrétne kroky, ako Novú tržnicu oživiť a  vyriešiť jej zlú ekonomickú bilanciu. Cieľom plánovaného reštartu je naplniť potenciál budovy a vytvoriť v nej fungujúci príjemný priestor, ktorý okrem funkcie predaja a služieb poskytne kultúrno-spoločenský program a možnosti na trávenie voľného času.  

„Tržnica bola v minulosti dôležitým miestom v živote nielen Novomešťanov, a som presvedčený, že má stále obrovský potenciál. Po dlhých rokoch pustnutia si konečne zaslúži obnoviť zašlú slávu, záleží mi na tom, aby sme tržnicu oživili a preniesli do 21. storočia. Je ale nutné zmeniť nielen spôsob jej fungovania, ale tiež samotný koncept, aby sme pritiahli nových návštevníkov aj nájomcov. Verím, že výsledok bude stáť za to,“ hovorí o pláne reštartovať Novú tržnicu starosta mestskej časti Bratislava-Nové Mesto Matúš Čupka. 

V rámci naplánovaných zmien dôjde k reforme manažmentu Novej tržnice od jej právneho postavenia, cez budovanie vzťahov s predajcami až po samotné PR. Novo zriadený pracovný tím pre Novú tržnicu bude mať za úlohu nastaviť taký model spravovania a fungovania tržnice, ktorý povedie k jej sebestačnosti generovaním stabilných príjmov z prenájmu obchodných prevádzok či organizovania trhov, festivalov alebo firemných podujatí.  

Prvoradou úlohou bude tiež riešenie technickej stránky budovy. K tomu pomôže energetický audit, ktorý poskytne „katalóg“ odporúčaní rekonštrukcie, teda nacenenie jednotlivých úkonov a opatrení na zvýšenie efektívnosti sietí a zníženie spotreby energií. 

Súčasťou plánu je aj zlepšenie dojmu z návštevy budovy a jej okolia. Zmeny budú rešpektovať architektonické hodnoty, na základe ktorých bola budova Novej tržnice vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku. Realizácia krokov sa uskutoční za plnej prevádzky, aby neboli ovplyvnení súčasní relevantní nájomcovia ale i návštevníci, ktorí Novú tržnicu stále využívajú.  


Prvé kroky už od jesene 


Kľúčovým bodom plánu revitalizácie je aj participácia, ktorú realizuje Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB). Participácia má za cieľ zistiť, akú tržnicu si želajú súčasní predajcovia i návštevníci, a čo v tržnici chýba tým, ktorí ju nenavštevujú. Získané informácie následne poslúžia ako podklad pre budúcu koncepciu fungovania tržnice.


Participačný proces odštartuje v stánku Novej tržnice na podujatí Dobrý trh, ktorý sa uskutoční v sobotu 21. septembra na Panenskej ulici, kde bude mať Nová tržnica vlastný stánok. Obyvatelia a obyvateľky môžu prejaviť svoj názor aj prostredníctvom tohto online dotazníka - https://forms.office.com/e/UTMzP7X81V. Participácia bude prebiehať aj priamo v Novej tržnici a v jej okolí, proces sa uzavrie 13. októbra. S jej výsledkami sa verejnosť bude môcť oboznámiť koncom jesene. 


„Participácia občanov je dôležitý nástroj, ktorý nám pomôže rozhodnúť, ako nastaviť smerovanie Novej tržnice do budúcnosti. Budem veľmi rád, ak sa do vyplnenia dotazníka zapoja všetci obyvatelia Bratislavy, pretože tržnica má slúžiť všetkým,“ vyzýva na účasť v participácii starosta Matúš Čupka.  


V októbri sa zároveň uskutoční výzva na prilákanie nových nájomcov. Záujemcovia budú môcť získať informácie o dostupnosti priestorov na prenájom po vyplnení online formulára, ktorý bude zverejnený na webstránke mestskej časti. Vedenie mestskej časti na jar realizovalo aj prehliadku budovy pre kultúrnu obec, z ktorej vzišli viacerí potenciálni záujemcovia hľadajúci priestory na realizáciu svojich projektov.  


K naplneniu konceptu kultúrnospoločenského priestoru tento rok prispeje aj podujatie Urban Market (Winter Edition), ktorý sa v Novej tržnici uskutoční od 6. do 8. decembra. Počas víkendu priestory Novej tržnice zaplnia desiatky predajcov, ktorí v predvianočnom období ponúknu výrobky nielen dizajnového charakteru, ale aj množstvo ďalších pekných či chutných vecí.  


O ďalších plánovaných podujatiach i zmenách v Novej tržnici bude mestská časť Bratislava-Nové Mesto informovať prostredníctvom svojej webstránky, v časopise Hlas Nového Mesta a na sociálnych sieťach. 


Tržnica ponúka ovocie, kvety či služby od 80. rokov 


Mestská tržnica v Bratislave vyrástla v rokoch 1978 až 1983 v blízkosti bývalého centrálneho trhoviska, ktorý sa z dôvodu výstavby Domu odborov presťahoval na Miletičovu ulicu. Autorom projektu budovy tržnice bol významný slovenských architekt Ivan Matušík (v spolupráci s P. Čížkom a A. Morávkovou). Hlavnou myšlienkou projektu bolo vytvoriť objekt v podobe preskleného kontajnera s odkrytými potrubiami vzduchotechniky v duchu ideí high-tech. Tržnica dlhé roky poskytovala obyvateľom ponuku ovocia a zeleniny či kvetov, v suteréne svoje miesto našli predajňa potravín a mäsiarstvo. S príchodom veľkých nákupných centier začala atraktívnosť tržnice upadať, nedostatočná údržba a strata predajcov a poskytovateľov služieb viedli k zníženiu jej konkurencieschopnosti. Napriek tomu objekt, ktorý spravuje mestská časť Bratislava-Nové Mesto, zostal otvorený pre verejnosť do súčasnosti a momentálne čaká na reštart.  

Foto: Mária Vencelová
Foto: Mária Vencelová
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím