Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
3. máj 2024
0
12

Cena starších bytov v Bratislave sa začiatkom roka odrazila od dna, nájomné pokračuje v raste

V raste pokračovalo aj priemerné nájomné s energiami.
Cena starších bytov v Bratislave sa začiatkom roka odrazila od dna, nájomné pokračuje v raste

Ceny starších bytov v Bratislave začiatkom roka 2024 vzrástli v porovnaní s koncom roka 2023 o 1,4 %. Priemerná jednotková cena sa tým dostala na 3562 €/m2. V porovnaní so začiatkom roka 2023 sú ceny stále o 0,6 % nižšie. Na sekundárnom trhu starších nehnuteľností tak došlo k obratu po tom, ako od druhej polovice roka 2022 dochádzalo ku kontinuálnemu znižovaniu cien. Tie zo svojho vrcholu v 3. kvartáli 2022 klesli až o 12 % a koncom roka 2023 sa situácia začala už stabilizovať.

Absolútna cena starších bytov dosiahla 227 568 €, medzikvartálne klesla

Priemerná absolútna cena ponúkaných bytov dosiahla 227 568 € a medzikvartálne klesla o 1,4 %. Za poklesom absolútnej ceny je širšia ponuka menších bytov. Na trhu sa ponúkali byty s priemernou rozlohou 64,41 m2, čo je o 1,4 % viac ako pred rokom ale o 2,8 % menej ako na konci roka 2023. Byty kategorizované ako novostavby ponúkajúce sa na sekundárnom trhu predstavovali zhruba necelých 35 % ponuky. Cenový rast sme pritom zaznamenali vo všetkých kategóriách stavu: pri novostavbách, kompletne a čiastočne zrekonštruovaných bytoch ako aj pri bytoch v pôvodnom stave.

Tabuľka 1: Špecifiká ponuky bytov na sekundárnom trhu v Bratislave za 1. kvartál 2024
Tabuľka 1: Špecifiká ponuky bytov na sekundárnom trhu v Bratislave za 1. kvartál 2024

Priemerná jednotková cena rástla vo všetkých bratislavských okresoch okrem Starého mesta, kde prišlo ku miernej korekcii o 0,5 %. K opätovnému rastu priemernej ceny v Starom meste pritom došlo v treťom štvrťroku 2023, teda skôr ako v ostatných okresoch. Medzikvartálny rast v okresoch Bratislava II, IV a V sa pohyboval v rozpätí 2,55 % - 2,84 %. Okres Bratislava III si pripísal rast len 0,36 %.

Nájomné pokračuje v raste, s energiami dosiahlo 15,82 €/m2

Začiatkom roka pokračovalo v raste aj priemerné nájomné na m2, ktoré sa spolu s energiami dostalo 15,82 €/m2. Medziročne sme sledovali spomalenie rastu v porovnaní s predchádzajúcimi kvartálmi aktuálne na úroveň 5,86 %, no medzikvartálne si priemerné nájomné pripísalo 1,35 %. Priemerný byt v Bratislave si bolo možné prenajať za 970 € aj s energiami. Priemerné absolútne

Tabuľka 2: Priemerné ceny prenájmu v Bratislave vrátane energií za 1. kvartál 2024
Tabuľka 2: Priemerné ceny prenájmu v Bratislave vrátane energií za 1. kvartál 2024

Priemerný dvojizbový byt si bolo možné v Bratislave prenajať za 849 € aj s prislúchajúcimi platbami za energie. Rast nájomného je stále podporený dopytom po tejto forme bývania keď splátka priemerného 50 metrového bytu (pri sadzbe 4,5 %) je o 12,9 % vyššia v porovnaní s nájmom obdobného bytu. Do nájmu sa však aj naďalej postupne premietajú zvýšené finančné náklady po refixovaní hypoték.

Rudolf Bruchánik, hlavný analytik Bencont Investments: "Kupujúci, ktorí tvorili tzv. odložený dopyt si začínajú uvedomovať, že ceny starších bytov v Bratislave už viac klesať nebudú. Postupne sa preto vracajú na trh, aby, ak majú možnosť financovania, využili ešte vhodnú príležitosť lacnejšej kúpy. V tejto súvislosti zaváži aj celkový makroekonomický vývoj a sentiment kupujúcich. Makroekonomická situácia je pritom pozitívna - dochádza k spomaleniu inflácie, nezamestnanosť je nízka a reálne mzdy pokračujú v raste. Poklesom cien starších bytov sa pritom znížila potreba na vlastné zdroje pri financovaní nehnuteľnosti. Zvýšené splátky pri vyšších úrokových sadzbách postupne kompenzujú rastúce mzdy. Sentiment sa v tomto smere má tendenciu zlepšovať, no naďalej platí, že najväčším stimulom by bolo zníženie úrokových sadzieb.

Prvé zníženie úrokových sadzieb z ECB by mohlo prísť, už v 2. kvartáli 2024, pričom do konca roka by mohlo dôjsť k ďalším dvom zníženiam základnej úrokovej sadzby. Tieto zníženia zo strany centrálnej banky by sa mohli pretaviť aj do zníženia úrokových sadzieb na hypotékach. Dôležité však bude aj hospodárenie štátu, kedy vysoký deficit verejných financií znižuje investičný rating Slovenska a zvyšuje rizikovú prirážku štátnych dlhopisov. Zvýšené náklady na financovanie štátu znamenajú aj vyššie náklady pre financovanie bánk a tie preto nemusia byť ochotné znižovať úrokové sadzby hypoték v takej miere ako v ostatných krajinách eurozóny.
Aj pri aktuálnej výške úrokových sadzieb je trh starších bytov v Bratislave atraktívnou možnosťou po tom, čo zaznamenal nominálny prepad cien o 12 % a reálne (po zohľadnení inflácie) až o 20 %. Staršie byty tak zareagovali na rast úrokových sadzieb oveľa pružnejšie v porovnaní s novostavbami, pri ktorých bol pokles cien obmedzený najmä stavebnými nákladmi. Okrem toho zohrala svoju rolu aj zmrazená ponuka bytov a nedostatok novej konkurencie, vďaka čomu developeri tiež neboli nútení znižovať cenníkové ceny.

Rok 2024 bude preto pre trh starších bytov pozitívnejší z hľadiska predaja, keď sa bude vracať odložený dopyt. Ceny na to môžu reagovať ďalším miernym rastom. Nájom však bude rovnako naďalej pokračovať v raste, čím bude benefitovať zo svojej ekonomickej výhodnosti ako aj zo snahy pretaviť zvýšené náklady financovania.“

Graf 1 : Vývoj nominálnej a reálnej ceny starších bytov v Bratislave
Graf 1 : Vývoj nominálnej a reálnej ceny starších bytov v Bratislave

Zdroj: BENCONT Group

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím