Climate of innovation
Ivanská cesta 30/A
Bratislava
Okná pre pasívne domy
Galvaniho 15 B
Bratislava
Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce
BIM knižnice a objekty
Stará Vajnorská 139
Bratislava
Dokonalá izolácia
Stará Vajnorská 139
Bratislava
Prielohy 1012/1C
Žilina
Štúrova 136B
Nitra
Obvyklé materiály použité v nových súvislostiach. Surovosť niekedy prekvapí, má však vždy pointu. Realizácia ateliéru Neuhäusl Hunal je urobená ako obvykle s prehľadom a vtipom.
Holešovické bistro svojim dvojznačným názvom /The(E)ater(y)/ definuje koncept projektu - kuchyňa ako javisko . Architektúra vytvára scénu pre predstavenie, ktoré sa odohráva v kuchyni i na tanieri. Kľúčové princípy - racionalita, kontrast, prirodzenosť a moderná interpretácia českej klasiky - sú v súlade s gastronomickou filozofiou fine dining podniku.
Bistro sa nachádza na prízemí administratívneho objektu z deväťdesiatych rokov, kde pôvodne fungoval obchod s interiérovými dekoráciami. Počas celého tvorivého procesu bolo zásadnou úlohou udržať jednoduchosť a jednoznačnosť priestoru. Na výsledku má podľa slov mladých architektov výrazný podiel intenzívna spolupráca s budúcimi užívateľmi priestoru.
Dispozícia a prevádzka
Otvorená kuchyňa je jadrom kompaktného priestoru reštaurácie, ktorý lemuje kontinuálna čalúnená lavica. Vysoké sedenie po obvode kuchyne umožňuje pozorovať prípravu pokrmov a komunikovať s kuchármi. Absenciu tradičného baru nahrádza predsunutý pult pre čašníkov umiestnený priamo oproti vstupu do reštaurácie. Polopriehľadná stena mäkko oddeľuje vinotéku a neformálnu šatňu. Racionálna organizácia všetkých prevádzok zlepšuje orientáciu hosťa a podporuje prehľadnosť priestoru.
Materiály
Obvyklé materiály použité v nových súvislostiach definujú funkčné členenie priestoru. Základom sú odhalené nosné železobetónové konštrukcie, ktoré dopĺňa starostlivo vybratý mobiliár a predovšetkým analogicky použitý surový heraklit. Drevocementové dosky bez povrchovej úpravy plnia akustickú funkciu a podľa slov architektov tiež odkazujú na obklad fasády budovy. Obyčajné debniace tvarovky skladané na výšku čiastočne rozdeľujú priestor.
So surovými povrchmi odbytovej časti kontrastuje hladký biely keramický obklad a nerez gastronomickej prevádzky podčiarknutý jemnou grafikou. Zámerne nedokončené sadrokartónové priečky na chodbe tvoria ľahko šokujúci prechod z vizuálne "rušnej" jedálne k čiernobielemu minimalizmu toaliet.
Osvetlenie
Svetlo podporuje materiálové riešenie a členenie interiéru: zavesené betónové svietidlá bodovo osvetľujú stoly pre hostí, studené, intenzívne svetlo zdôrazňuje hygienicko-technický charakter prevádzky kuchyne. Plošné osvetlenie pod napínanými podhľadmi na chodbe a na toaletách necháva vyniknúť surové materiály stien. Podsvietenie vinotéky vytvára jemnú hru farieb a jedinú dekoráciu v priestore.
Podklady: Neuhäusl Hunal