Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Viessmann

Climate of innovation

Ivanská cesta 30/A
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
7. február 2019
1
1187

The Eatery - bistro Praha, Holešovice

Kuchyňa ako javisko.
The Eatery - bistro Praha, Holešovice
Autori: Ing. arch. ing. David Neuhäusl, Ing. arch. Matěj HunalPodlažná plocha: 367 m2Návrh: 2017 - 2018Realizácia: 2018 - 2018Adresa: U Uranie 18, Praha, Česká republikaPublikované: 9. február 2019

Obvyklé materiály použité v nových súvislostiach. Surovosť niekedy prekvapí, má však vždy pointu. Realizácia ateliéru Neuhäusl Hunal je urobená ako obvykle s prehľadom a vtipom.

Holešovické bistro svojim dvojznačným názvom /The(E)ater(y)/ definuje koncept projektu - kuchyňa ako javisko . Architektúra vytvára scénu pre predstavenie, ktoré sa odohráva v kuchyni i na tanieri. Kľúčové princípy - racionalita, kontrast, prirodzenosť a moderná interpretácia českej klasiky - sú v súlade s gastronomickou filozofiou fine dining podniku.

Foto: Studio Flusser - Zdeněk Porcal

Bistro sa nachádza na prízemí administratívneho objektu z deväťdesiatych rokov, kde pôvodne fungoval obchod s interiérovými dekoráciami. Počas celého tvorivého procesu bolo zásadnou úlohou udržať jednoduchosť a jednoznačnosť priestoru. Na výsledku má podľa slov mladých architektov výrazný podiel intenzívna spolupráca s budúcimi užívateľmi priestoru.

Foto: Studio Flusser - Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser - Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser - Zdeněk Porcal

Dispozícia a prevádzka

Otvorená kuchyňa je jadrom kompaktného priestoru reštaurácie, ktorý lemuje kontinuálna čalúnená lavica. Vysoké sedenie po obvode kuchyne umožňuje pozorovať prípravu pokrmov a komunikovať s kuchármi. Absenciu tradičného baru nahrádza predsunutý pult pre čašníkov umiestnený priamo oproti vstupu do reštaurácie. Polopriehľadná stena mäkko oddeľuje vinotéku a neformálnu šatňu. Racionálna organizácia všetkých prevádzok zlepšuje orientáciu hosťa a podporuje prehľadnosť priestoru.

Axonometria
AxonometriaAutor: Neuhäusl Hunal
Pôvodný stav
Pôvodný stavAutor: Neuhäusl Hunal
Súčasný stav
Súčasný stavAutor: Neuhäusl Hunal

Materiály

Obvyklé materiály použité v nových súvislostiach definujú funkčné členenie priestoru. Základom sú odhalené nosné železobetónové konštrukcie, ktoré dopĺňa starostlivo vybratý mobiliár a predovšetkým analogicky použitý surový heraklit. Drevocementové dosky bez povrchovej úpravy plnia akustickú funkciu a podľa slov architektov tiež odkazujú na obklad fasády budovy. Obyčajné debniace tvarovky skladané na výšku čiastočne rozdeľujú priestor.

So surovými povrchmi odbytovej časti kontrastuje hladký biely keramický obklad a nerez gastronomickej prevádzky podčiarknutý jemnou grafikou. Zámerne nedokončené sadrokartónové priečky na chodbe tvoria ľahko šokujúci prechod z vizuálne "rušnej" jedálne k čiernobielemu minimalizmu toaliet.

Foto: Studio Flusser - Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser - Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser - Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser - Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser - Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser - Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser - Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser - Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser - Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser - Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser - Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser - Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser - Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser - Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser - Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser - Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser - Zdeněk Porcal

Osvetlenie 

Svetlo podporuje materiálové riešenie a členenie interiéru: zavesené betónové svietidlá bodovo osvetľujú stoly pre hostí, studené, intenzívne svetlo zdôrazňuje hygienicko-technický charakter prevádzky kuchyne. Plošné osvetlenie pod napínanými podhľadmi na chodbe a na toaletách necháva vyniknúť surové materiály stien. Podsvietenie vinotéky vytvára jemnú hru farieb a jedinú dekoráciu v priestore. 

Foto: Studio Flusser - Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser - Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser - Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser - Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser - Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser - Zdeněk Porcal

Poloha diela

Ing. arch. ing. David Neuhäusl
Ing. arch. Matěj Hunal
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím