Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Viessmann

Climate of innovation

Ivanská cesta 30/A
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
23. september 2023
6
2362

Chlieb Náš, Bratislava

S priehľadmi priamo do výroby.
Chlieb Náš, Bratislava
Autori: Ing. arch. Oliver Sadovský, Ing. arch. Viliam Zajíček, Ing. arch. Martin Červienka, Ing. arch. Elena ŠoltésováPodlažná plocha: 71,6 m2Návrh: 2021 - 2021Realizácia: 2022 - 2023Adresa: Námestie Mateja Korvína 2, Bratislava, SlovenskoPublikované: 24. september 2023

Poctivé remeslo, kvalitné suroviny, "štipka" umu... Dôležité prvky pre dobrý chlieb, aj pre dobrú architektúru.

Rozsahom neveľká realizácia ateliériu Sadovsky & Architects, situovaná v štandardnom obchodnom partri novostavby, vytvára účelnú a vkusnú kulisu pre každodenné fungovanie pekárne a predajne. 

Viac prezradia autori:

Pekáreň na námestí Mateja Korvína v Bratislave je druhou prevádzkou a nadväzuje na Pekáreň v meštianskom dome v historickom jadre Trnavy. Ako naznačuje názov "Chlieb náš" hlavným cieľom pekárne je vyrábať chlieb ako produkt každodennej potreby v tradičnej podobe s použitím kvásku, kombináciou remeselných postupov inovatívnymi technológiami z priemyslu. Toto spojenie tradície a invencie sa odráža v rámci použitých materiálov akými sú najmä nerez a drevo.

Koncept návrhu vychádza z pôvodnej typológie pekárne ako výroby a predaja na jednom mieste, pričom predajná časť zároveň ponúka možnosť zastavenia sa a ochutnávku výrobkov pri káve. Dôraz je kladený na prezentáciu prípravy. Priestory sú preto vizuálne otvorené do ulice a umožňujú tak nahliadnuť do celého procesu.

Prepojenosť jednotlivých častí prevádzky umocňuje nerezová stena, ktorá plynule prechádza z jednej časti do druhej. Hlavné pracovné plochy ručnej prípravy ako aj predajný pult sú drevené. Pult formálne nadväzuje na Trnavskú prevádzku a odkazuje na remeselný charakter prípravy.

Koncept ďalej pracuje s materialitou priestoru a rámci predajnej časti priznáva jeho novodobý charakter vo forme odhalených železobetónových stien, ktoré sú umocnené bočným nástenným osvetlením .

Odrazy osvetlenia v nerezových povrchoch násobia relatívne malý priestor prevádzky. Líniové svietidlá svojou pozíciou označujú hlavné momenty zrodenia a výdaja chleba.

Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Axonometria
AxonometriaAutor: Sadovsky & Architects
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár

Podklady: Sadovsky & Architects
Fotografie: Matej Hakár

Poloha diela

Ing. arch. Oliver Sadovský
Ing. arch. Viliam Zajíček
Ing. arch. Martin Červienka
Ing. arch. Elena Šoltésová

Súvisiace články

Matej HakárSKBratislava
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím