Už po štvrtýkrát majú slovenskí architekti možnosť zúčastniť sa medzinárodnej architektonickej súťaže BigMat International...
Projekt „IBV Lietava – 4 domy pri lese“ ponúka premyslené riešenia s dôrazom na tradíciu a...
Tento inovatívny systém presklených priečok s paralelne posuvnými dverami a tromi prepojenými krídlami prináša elegantné...
Kľučka od Barbory Škorpilovej je odrazom súčasnej estetiky a technológií. Inšpirovaná tvarom ohnutého papiera, spája jemné línie s moderným...
Spoločnosť mmcité predstaví na výsteve v Miláne novú kolekciu Linfa od AG&P greenscape a Cattaneo design.
Realizácia s použitím riešení od spoločnosti JAP FUTURE, ktorá dodala prémiový interiérový sortiment dotiahnutý do všetkých detailov
Mimoriadne štíhly rám zvyšuje podiel skla s cieľom maximalizovať dopad svetla a vytvára vzhľad pevného modelu...
Česká firma Janošík balansuje na hranici možného.
Sklenené priečky od spoločnosti Milt ako kľúčový prvok moderného dizajnu
ICONIC: Kľučka, ktorá spája históriu s modernou eleganciou
REHAU Window Solutions získalo ocenenie German Design Award 2025 za vynikajúce riešenie okien ARTEVO TERRA.
Nech už staviate, renovujete alebo navrhujete výplne otvorov, teraz máte jedinečnú príležitosť získať prémiové okná za...
Moderná architektúra založená na využití skla redefinuje vnímanie životného priestoru.
Ak hľadáte pre realizáciu svojich návrhov partnera, ktorý sa vie prispôsobiť náročným požiadavkám, tak nasledujúce riadky sú určené pre Vás.
Odolná konštrukcia zaručuje dlhoročné bezproblémové používanie,...
Poctivé remeslo, kvalitné suroviny, "štipka" umu... Dôležité prvky pre dobrý chlieb, aj pre dobrú architektúru.
Rozsahom neveľká realizácia ateliériu Sadovsky & Architects, situovaná v štandardnom obchodnom partri novostavby, vytvára účelnú a vkusnú kulisu pre každodenné fungovanie pekárne a predajne.
Viac prezradia autori:
Pekáreň na námestí Mateja Korvína v Bratislave je druhou prevádzkou a nadväzuje na Pekáreň v meštianskom dome v historickom jadre Trnavy. Ako naznačuje názov "Chlieb náš" hlavným cieľom pekárne je vyrábať chlieb ako produkt každodennej potreby v tradičnej podobe s použitím kvásku, kombináciou remeselných postupov inovatívnymi technológiami z priemyslu. Toto spojenie tradície a invencie sa odráža v rámci použitých materiálov akými sú najmä nerez a drevo.
Koncept návrhu vychádza z pôvodnej typológie pekárne ako výroby a predaja na jednom mieste, pričom predajná časť zároveň ponúka možnosť zastavenia sa a ochutnávku výrobkov pri káve. Dôraz je kladený na prezentáciu prípravy. Priestory sú preto vizuálne otvorené do ulice a umožňujú tak nahliadnuť do celého procesu.
Prepojenosť jednotlivých častí prevádzky umocňuje nerezová stena, ktorá plynule prechádza z jednej časti do druhej. Hlavné pracovné plochy ručnej prípravy ako aj predajný pult sú drevené. Pult formálne nadväzuje na Trnavskú prevádzku a odkazuje na remeselný charakter prípravy.
Koncept ďalej pracuje s materialitou priestoru a rámci predajnej časti priznáva jeho novodobý charakter vo forme odhalených železobetónových stien, ktoré sú umocnené bočným nástenným osvetlením .
Odrazy osvetlenia v nerezových povrchoch násobia relatívne malý priestor prevádzky. Líniové svietidlá svojou pozíciou označujú hlavné momenty zrodenia a výdaja chleba.
Podklady: Sadovsky & Architects
Fotografie: Matej Hakár
Nechce sa vám vypisovať vaše údaje? Prihláste sa a komentujte pod svojím účtom.
Nemáte ešte účet? Zaregistrujte sa tu