Climate of innovation
Ivanská cesta 30/A
Bratislava
Okná pre pasívne domy
Galvaniho 15 B
Bratislava
Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce
BIM knižnice a objekty
Stará Vajnorská 139
Bratislava
Dokonalá izolácia
Stará Vajnorská 139
Bratislava
Prielohy 1012/1C
Žilina
Štúrova 136B
Nitra
Poctivé remeslo, kvalitné suroviny, "štipka" umu... Dôležité prvky pre dobrý chlieb, aj pre dobrú architektúru.
Rozsahom neveľká realizácia ateliériu Sadovsky & Architects, situovaná v štandardnom obchodnom partri novostavby, vytvára účelnú a vkusnú kulisu pre každodenné fungovanie pekárne a predajne.
Viac prezradia autori:
Pekáreň na námestí Mateja Korvína v Bratislave je druhou prevádzkou a nadväzuje na Pekáreň v meštianskom dome v historickom jadre Trnavy. Ako naznačuje názov "Chlieb náš" hlavným cieľom pekárne je vyrábať chlieb ako produkt každodennej potreby v tradičnej podobe s použitím kvásku, kombináciou remeselných postupov inovatívnymi technológiami z priemyslu. Toto spojenie tradície a invencie sa odráža v rámci použitých materiálov akými sú najmä nerez a drevo.
Koncept návrhu vychádza z pôvodnej typológie pekárne ako výroby a predaja na jednom mieste, pričom predajná časť zároveň ponúka možnosť zastavenia sa a ochutnávku výrobkov pri káve. Dôraz je kladený na prezentáciu prípravy. Priestory sú preto vizuálne otvorené do ulice a umožňujú tak nahliadnuť do celého procesu.
Prepojenosť jednotlivých častí prevádzky umocňuje nerezová stena, ktorá plynule prechádza z jednej časti do druhej. Hlavné pracovné plochy ručnej prípravy ako aj predajný pult sú drevené. Pult formálne nadväzuje na Trnavskú prevádzku a odkazuje na remeselný charakter prípravy.
Koncept ďalej pracuje s materialitou priestoru a rámci predajnej časti priznáva jeho novodobý charakter vo forme odhalených železobetónových stien, ktoré sú umocnené bočným nástenným osvetlením .
Odrazy osvetlenia v nerezových povrchoch násobia relatívne malý priestor prevádzky. Líniové svietidlá svojou pozíciou označujú hlavné momenty zrodenia a výdaja chleba.
Podklady: Sadovsky & Architects
Fotografie: Matej Hakár