Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
16. august 2024
1
417

Slovenský dokumentárny film Vtáčnik

Snímka režisérky Evy Križkovej dorazila do kín spolu s návrhom nového stavebného zákona.
Slovenský dokumentárny film Vtáčnik

Nový slovenský film Vtáčnik si už môžete pozrieť v kinách. Svojou kampaňou aktívne reaguje na návrh nového stavebného zákona, ktorým Ministerstvo dopravy oslabuje ochranu prírody a možnosti verejnosti zapájať sa do výstavby.

Vtáčnik režisérky Evy Križkovej preniká do života obyvateľov jednej bratislavskej štvrte a skúma premenu historického vinohradu na územie intenzívne ovplyvnené predátorským prístupom developerov. A práve teraz hrozí, že to čo sa stalo na Vtáčniku sa tak stane realitou nás všetkých, našich domovov. 

V auguste tohto roka do medzirezortného pripomienkovania prišiel nový stavebný zákon, ktorý by mal úplne nahradiť zatiaľ neúčinný zákon o výstavbe z roku 2022. Kým na tzv. „Holého zákone“ mnohým expertom ako aj ekologickým aktivistom prekážal jeho pro-developerský charakter a eliminácia priebežnej občianskej participácie, v novom zákone aktuálne predloženom Ministerstvom dopravy SR  dominuje viac optika developerov ako ochrany životného prostredia.

Expertka Ivana Figuli z Via Iuris k tejto legislatíve uvádza: “Moderný stavebný zákon musí byť v dobe klimatickej krízy a bezprecedentnej straty biodiverzity citlivý predovšetkým k životnému prostrediu. Znakom modernej legislatívy je aj to, aby obyvateľom dávala možnosť svoje životné prostredie aktívne chrániť. Návrh ministerstva dopravy je však v oboch týchto otázkach absolútne nedostatočný. Verejnosť úplne stratí dosah na stavby, ktoré nebudú predmetom EIA, no stále môžu byť zásadné pre životné prostredie v mieste jej bydliska.”.

Režisérka filmu k príbehu Vtáčniku uvádza: „Na Vtáčniku som žila od detstva, od začiatku 80. rokov. Koncom 90. rokov sa táto pôvodne prírodná oblasť začala meniť na nekonečnú stavbu. Krásne výhľady z prvých lukratívnych bytov sa rýchlo s nárastom budov zmenili na náhľady do kuchýň a obývacích izieb s nárastom budov. Sľúbené tiché miesto odznieva už roky ruchom na stavenisku. Rozrastajúce sa moderné sídlisko sa väčšinou stavalo nelegálne alebo s povoleniami získanými nečestným spôsobom. Takto sa vytrácajú bratislavské vinice, ničí sa životné prostredie, a divoká zver stráca svoj domov.“ 

Film Vtáčnik tak ukazuje divákom v slovenských kinách to, aké môže mať zle regulovaná výstavba závažné dopady na ich životy a životné prostredie. Experti z Via Iuris uvádzajú, že: “Podľa návrhu nového stavebného zákona obyvatelia miest nebudú môcť pripomienkovať stavby a stavebné zámery, ktoré sa dotýkajú verejného priestoru a životného prostredia. Napríklad pri výstavbe alebo revitalizácii parku v meste nebudú mať ľudia žiadnu možnosť zapojiť sa a svojimi pripomienkami ovplyvniť to, čo sa bude stavať na verejnom priestore pod ich oknami. Je dokonca možné, že sa o tejto výstavbe ani včas nedozvedia. Návrh zákona neumožňuje, aby sa vyjadrovali v konaní, nazerali do spisu a dávali odvolanie proti rozhodnutiu. Mestá tak budú môcť formovať verejný priestor - stavať či rúbať stromy bez akejkoľvek diskusie so svojimi obyvateľmi.”

Od 90. rokov sa situácia postupne zlepšovala a zaviedli sa rôzne nástroje z oblasti ochrany prírody ako aj participácie, ktoré v zásade dobre fungovali. Avšak namiesto toho, aby sa v legislatíve podporilo a zefektívnilo to, čo roky praxe vybudovali v oblasti ochrany tzv. prvkov územného systému ekologickej stability (ktorá zahŕňa aj ochranu mestskej biodiverzity) a participácie občanov, dochádza novým stavebným zákonom k likvidácii ochrany prvkov územného systému ekologickej stability ako verejného záujmu, ktorý sa pôvodne premietal ako princíp do legislatívy. Taktiež sa v novej legislatíve okliešťujú možnosti, rozsah a efektívnosť zapojenia sa do rozhodovania zo strany verejnosti. Dokonca sa zhoršuje aj prístup k informáciám.

Tím filmu Vtáčnik sa spojili s expertkami a expertmi zo Svetového fondu na ochranu prírody (WWF Slovensko) a Via Iuris začali pripravovať aktivity na otvorenie aktívneho dialógu s parlamentnými politikmi ale aj dotknutým prostredím. 

Film Vtáčnik chce okrem  príbehu priniesť slovenským divákom aj kampaň za zmenu, ktorej hlavným cieľom je podpora ochrany mestskej biodiverzity. Kampaň za zmenu predstavuje súbor aktivít, ktoré budú sprevádzať film v slovenskej distribúcii ako napr.: 

 

Trailer filmu nájdete tu

4902
Youtube

Film Vtáčnik chce okrem príbehu priniesť slovenským divákom aj kampaň za zmenu, ktorej hlavným cieľom je podpora ochrany mestskej biodiverzity. Práve prebieha aj crowdfundingová kampaň na podporu projektu a jeho kampane za pozitívnu zmenu.

Crowdfundingová kampaň je prostriedkom na získanie financií na rôzne activity sprevádzajúce film v slovenskej distribúcii ako napr.: premietania filmu s odbornými diskusiami pre rôzne špecializované skupiny ako sú záhradkári, úradníci, developeri, a pod. 
Príprava a distribúcia série podcastov s témou verejného priestoru s rôznymi odborníkmi a zainteresovanými stranami
Zorganizovanie Slávnosti na Vtáčniku pre všetkých obyvateľov štvrte s cieľom vzájomného spoznávania sa, pozerania filmu, hrania hier a stretnutia s miestnymi autoritami s potenciálom vytvoriť z takéhoto stretávania tradíciu
Spolupráca s odbornou verejnosťou na vytvorení zoznamu opatrení, ktoré môže developer realizovať na svojom projekte, tak aby jeho zásah do územia bol zelenší. 

Viac info o projekte:

Facebook: @film.vtacnik.birdhill 
Instagram: @Vtacnik_film
Webová stránka filmu: www.vtacnikfilm.sk

Film vznikol v produkcii spoločností Dayhey, Film & Sociologie, Rozhlas a televízia Slovenska,  Mandala pictures a Česká televize.

Slovenskú distribúciu filmu zabezpečuje distribučná spoločnosť Film Expanded. 

Realizáciu filmu finančne podporili Audiovizuálny fond, Ministerstvo kultúry SR a Státní fond kinematografie. Distribúciu filmu podporil Audiovizuálny fond.

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím