Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
17. október 2024
0
38

Európska únia a Kanada uzavreli dohodu o vzájomnom uznávaní odborných kvalifikácií

Dohoda umožní architektom z EÚ a Kanady jednoduchšie získať profesijné oprávnenia na prácu v jurisdikciách druhej strany.
Európska únia a Kanada uzavreli dohodu o vzájomnom uznávaní odborných kvalifikácií

10. októbra uzavrela Európska únia a Kanada dohodu o vzájomnom uznávaní odborných kvalifikácií (MRA), ktorá predstavuje pre architektonickú profesiu historický míľnik v oblasti medzinárodnej spolupráce. Ide o prvú dohodu svojho druhu, ktorá bola uzatvorená v rámci komplexnej hospodárskej a obchodnej dohody CETA. Táto dohoda umožní architektom z EÚ a Kanady jednoduchšie získať profesijné oprávnenia na prácu v jurisdikciách druhej strany, čím sa výrazne zníži administratívna záťaž a otvoria sa nové trhy a príležitosti pre poskytovanie služieb​.

Aby slovenský architekt mohol získať uznanie svojej kvalifikácie v Kanade, musí splniť prísne kritériá týkajúce sa vzdelania, odbornej praxe a autorizácie.

Požiadavky:

  • Minimálne 12 rokov vzdelania a praxe: Architekt musí preukázať, že má za sebou minimálne dvanásť rokov kombinovaného odborného vzdelania, odbornej prípravy a profesionálnej praxe. Podmienkou je štvorročná prax po získaní autorizácie.​
  • Architekt musí preukázať, že absolvované vzdelanie spĺňa štandardy stanovené v Smernici 2005/36/ES o uznávaní odborných kvalifikácií. Diplomy, certifikáty a iné formálne doklady musia byť potvrdené príslušným orgánom​.
  • Architekti musia byť zaregistrovaní v svojej domácej jurisdikcii (či už v členskom štáte EÚ alebo v kanadskej provincii). 
  • Dodatočné požiadavky: Architekti z EÚ, ktorí chcú pracovať v Kanade, musia navyše absolvovať jednorazový 10-hodinový online kurz. Kurz poskytuje základné informácie o zámorskej legislatíve, normách a praktických informáciach potrebných pre činnosť architekta
  • Na základe týchto kritérií budú môcť architekti z oboch regiónov získať licencie na výkon povolania v iných jurisdikciách s minimálnymi prekážkami, čo podporí ich profesijnú mobilitu a prístup k novým obchodným príležitostiam​

 

Dohoda je dôležitým krokom k prehlbovaniu obchodných vzťahov medzi Kanadou a EÚ a zároveň slúži ako predloha pre budúce dohody o vzájomnom uznávaní odborných kvalifikácií v ďalších odvetviach​.

Dohoda o vzájomnom uznávaní odborných kvalifikácií (MRA) medzi EÚ a Kanadou vstúpi do platnosti po tom, ako obe strany dokončia svoje interné schvaľovacie procesy. Očakáva sa, že schvalovací proces, nasledujúci po podpísaní dohody (10. októbra) bude uzavretý v priebehu nasledujúcich mesiacov.

Všetky potrebné informácie nájdete na tomto linku.

 

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím