Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
16. august 2024
2
238

Pomôžme vybudovať národné zdravotnícke areály na Slovensku v 21. storočí

Stanovisko združenia architektov a výtvarníkov Blok k zámeru presunúť výstavbu Národnej univerzitnej nemocnice.
Pomôžme vybudovať národné zdravotnícke areály na Slovensku v 21. storočí

Adresát: MZ SR 
Na vedomie: podľa zoznamu 
zaslané elektronicky 

Po májovom zverejnení zámeru Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky (MZ SR) presunúť  výstavbu Národnej univerzitnej nemocnice (NUN) z lokality Lamač-Rázsochy do jestvujúceho areálu  nemocnice Bratislava-Ružinov a následnej výstavby detskej nemocnice (NÚDCH) na pozemkoch  vyhradených pre NUN Rázsochy vznikla na pôde nezávislého medzinárodného združenia BLOK architektů a výtvarníků / architektov a výtvarníkov - iniciatíva na zaujatie odborného a občianskeho stanoviska

Dovoľujeme si Vám toto stanovisko uviesť ako otvorený list na nasledujúcich riadkoch spolu s  príslušnou obrázkovou prílohou. 

 

Pomôžme vybudovať národné zdravotnícke areály na Slovensku v 21. storočí 

Z hľadiska urbanistickej a mestotvornej regulácie je potrebné mať dlhodobejšiu víziu, premietnutú  do základných a rozvojových parametrov územnoplánovacej dokumentácie, akou je územný plán mesta  alebo územné plány zón predmetných bratislavských mestských častí, kde sú umiestnené jestvujúce  zdravotnícke areály a majú byť vybudované nové zariadenia na úrovni univerzitných nemocníc (Lamač,  Nové Mesto, Ružinov, Staré Mesto, Petržalka, Podunajské Biskupice). Vzhľadom na význam areálu a jeho  spádového územia, ktorým môže byť celé Slovensko, je potrebné vyhodnotiť aj širšie infraštruktúrne  súvislosti, ako aj charakter územia stavby vrátane dopadov výstavby a prevádzky na okolie a kapacitný  potenciál pozemku vrátane vedeckých a akademických pracovísk. Napríklad na pôvodnej dlhodobo  preferovanej lokalite, umiestnenej v západnom výbežku Karpát na Rázsochách, by bol zdravotnícky areál  doslova obkolesený lesom a vzrastlou zeleňou bez zásadných rušivých vplyvov mestskej dopravy a hluku,  vo výške 232 m nad morom, s dobrou dopravnou dostupnosťou z diaľničnej a mestskej cestnej siete a  železničnej trate a s dostatočnou plošnou výmerou. 

Navrhovaná zámena lokality za rušnú sídliskovú zástavbu a jestvujúci areál nemocnice Ružinov je  nevhodná z viacerých hľadísk. Pôvodný areál bol navrhovaný so zámerom vystavby mestskej nemocnice  pre štvrť Ružinov. Fakultné (FN) či univerzitné (UN) nemocnice z hľadiska typologického a z hľadiska komplexnosti vybavenia majú oveľa vyššie požiadavky na počty lôžok, ale aj z hľadiska urgentného príjmu,  operačného traktu, komplementov, odborných oddelení, hospodárskej časti, statickej dopravy atď.  Neoddeliteľnou súčasťou areálu UN musí byť aj odborná edukačná, vedecká a výskumná časť určená pre  medikov a odborný personál. Súčasťou moderného areálu je aj príslušná vybavenosť kampusu, ktorá má  taktiež normové požiadavky na objekty a plochy pozemkov. Zásadné nedostatky pozemku spočívajú v  umiestnení pri križovatke dvoch extrémne vyťažených a hlučných štvorprúdových komunikácií s  obojsmernou električkovou dráhou v Ružinovskej ulici, tangujúcej areál nemocnice. Pozemok sa nachádza 

v nadmorskej výške 132 metrov, čo je o 100 m nižšie oproti lokalite Rázsoch. Pri nepriaznivých  klimatických a rozptylových podmienkach a tlakovej inverzii je čistota ovzdušia v lokalite Ružinov už dnes  nevhodná a vplyvom klimatických zmien sa bude iba zhoršovať. Na realizáciu navrhovanej dostavby bude  potrebné zbúrať jestvujúce športové zariadenie - zimný štadión Vladimíra Dzurillu, na ktorého rekonštrukciu  a rozšírenie na komplexné športovo-relaxačné centrum získala mestská časť riešenie formou  architektonickej súťaže návrhov, vyhodnotenej v apríli 2022. Z pohľadu spoločenskej potreby a športových  aktivít treba v predstihu vybudovať nové zimné klziská štadióna v novej lokalite, a až následne uvažovať o búraní športového areálu. 

V dnešnom nemocničnom areáli bude nutné asanovať jestvujúci heliport, slúžiaci urgentnému  príjmu, a časť hlavného vstupu. Búracím prácam sa nevyhne ani samostatne stojaci štvorpodlažný pavilón  D, v ktorom sú umiestnené odborné kliniky. V rámci plánu organizácie výstavby si treba uvedomiť, že v  prípade výstavby nových častí pri plnej prevádzke nemocnice bude po dobu výstavby a rekonštrukcie negatívne ovplyvnený chod zdravotníckeho zariadenia, ako aj personál a pacienti z hľadiska prašnosti,  hluku, dopravných pomerov, parkovania a bezpečnosti. Predbežne bol určený termín na odovzdanie plne  vybavenej stavby 2031 – 32 (dnešná nemocnica Ružinov bola otvorená v roku 1986 a začala sa stavať v  roku 1976), pričom nie je zrejmé, či ide o celý areál s komplexnou vybavenosťou a kampusom. Zmenou  lokalít vzniknú aj časové a investičné straty, nakoľko areál Rázsochy mal stavebné povolenie vydané už v  minulosti. Celková kapacita Národnej univerzitnej nemocnice je plánovaná na 1 015 lôžok s počtom 23  operačných sál a podlahovou plochou 176 700 m2(podrobnejšie nešpecifikovanou). Jestvujúci lôžkový blok  v Ružinove sa odporúča zrekonštruovať a prispôsobiť kapacitu 604 lôžok na dlhodobú starostlivosť, čo sa  dá chápať ako zariadenie pre dlhodobo chorých, ktoré bude mať dominantnú lôžkovú kapacitu. Pritom  princípom univerzitnej nemocnice musí byť dôraz kladený na intenzívnu medicínu a vysokošpecializované  odbory a výkony (CT, magnetická rezonancia, operačné trakty, robotická chirurgia a iné odbory). V  podstate by to znamenalo, že bude vybudovaných iba 411 nových lôžok, čo je podstatne menej ako v  lokalite Rázsochy. 

Ako architektonická kuriozita pôsobí, že z predmetného nového návrhu Rázsoch osadených do svažitého terénu Karpát, ktorý obsahoval dva dominantné pavilóny v tvare H, bol jeden s heliportom  prevzatý a adaptovaný na rovinatý pozemok Ružinova. Ďalší pavilón bol zrušený a nahradený starým  jestvujúcim lôžkovým blokom, ktorý má byť rekonštruovaný. Takže nepôjde o výstavbu novej Národnej  univerzitnej nemocnice, ktorá má prezentovať najvyššiu stavebnú a technologickú kvalitu 21. storočia, ale o  čiastkovú dostavbu a prevažujúcu rekonštrukciu stavby z konca sedemdesiatych rokov 20. storočia. V  prípade, že nemocnica bude slúžiť celému Slovensku, vznikne potreba vybudovania potrebných  odstavných parkovacích plôch a veľkokapacitných garáží pre pacientov, návštevy, zamestnancov a  obyvateľov, ktorých je v predmetnej lokalite akútny nedostatok. Pre bytovú zástavbu mestskej štvrte nie je  z hľadiska hlukovej záťaže nevýznamná ani frekvencia príletov vrtuľníkov na heliport osadený na streche  nového pavilónu a vzletov z neho. 

Absencia jasnej vízie rozvoja zdravotníckej výstavby v hlavnom meste je evidentná aj z bleskového  rozhodnutia o zámene areálov. Myšlienka výstavby nového ústavu zdravia pre deti a sprievod rodičov - Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) na Rázsochách - je na prvý pohľad pozitívna, veď kto by  nedoprial detským pacientom najzdravšie prostredie a starostlivosť. Navrhovaná lôžková kapacita je 446  lôžok. Zostali však nezodpovedané zásadné otázky: Aký osud čaká uvoľnenú kapacitu jestvujúcich stavieb  detskej nemocnice (DFNsP) na Kramároch z r. 1989, kde bol vybudovaný nový urgentný príjem a  obstaraná štúdia dostavby na jej rozšírenie? Aký postup sa zvolí pri riešení priľahlých zdravotníckých stavieb v bezprostrednom susedstve, včítane nemocnice s poliklinikou (NsP) pre dospelých L. Dérera, uvedenej do prevádzky v roku 1967, ktorá sa po 57-ročnej činnosti nachádza v zanedbanom až 

dezolátnom stave, ako aj samostatného infekčného pavilónu? Aký zámer sa pripravuje pre opustené  experimentálne pavilóny SAV na Vlárskej ulici, ktoré bezprostredne susedia s MZ SR? Treba jednoznačne  vysvetliť, prečo sú Rázsochy zlá lokalita na výstavbu navrhovanej novej národnej univerzitnej nemocnice s  kampusom, ale je vhodná na výstavbu detskej nemocnice s heliportom bez kampusu? 

Obe investície, NUN a NÚDCH, sú plánované v súbežnom termíne výstavby a ukončenia v rokoch  2031 - 32. Metodika rozhodovania o miliardových investíciách musí byť podopretá množstvom objektívnych  faktov, ich prierezovým vyhodnotením a hľadaním spoločensky optimálneho a prijateľného riešenia. Z  predmetného zámeru výmeny areálov a obsahu konferencie je zrejmé, že doposiaľ chýbajú, alebo  nepoznáme základné koncepčné dokumentácie, ako sú štúdie uskutočniteľnosti či investičné zámery, ktoré  by vyčíslili celkové investičné náklady, vyhľadávacie štúdie na pozemky a ich vyhodnotenia, urbanistické a dopravné štúdie. Až na základe týchto by sa mali prijať definitívne rozhodnutia. V opačnom prípade ide o  prejudikácie, za ktoré treba prevziať zodpovednosť. 

Veríme, že všetky stupne projektovej dokumentácie a súvisiacich architektonických a iných odborných činností, vrátane koncepčných, budú zadané zákonnou formou verejného obstarávania s  dôrazom na hodnotenie obstarávanej kvality a možnosťou účasti všetkých oprávnených záujemcov. V  čestnej, transparentnej a profesionálne hodnotenej verejnej súťaži návrhov, či súťažným dialógom s jasne  definovanými súťažnými podmienkami a zadaním. Ako správny príklad je možné uviesť súťaž s  medzinárodnou účasťou, ktorá bola vyhlásená v roku 2017 ako verejná anonymná urbanisticko architektonická súťaž návrhov NBM - Nemocnice budúcnosti Martin. 

V súvislosti s prezentovaným zámerom na výstavbu (dostavbu) NUN a NÚDCH o takýchto krokoch  ministerstva nevieme, ale verejnosti sa už predkladajú vizualizácie areálov bez toho, aby prešli odborným  posudzovaním. Preto sa napríklad na vizualizácii hlavného lôžkového H pavilónu objavujú v dominantnom  zábere palmy ako cudzorodý biotop nevhodný pre hlavné mesto. Je zrejmé, že daný návrh neprešiel  verejnou súťažou, na ktorej by sa zúčastnila odborná autorizovaná profesia krajinného a záhradného  architekta. Sporné, až nevhodné riešenia obsahuje aj vizualizácia detskej nemocnice. Heliport je  umiestnený nad lôžkovým pavilónom, pričom princípy urgentu preferujú návrh v spojitosti s operačným  traktom. Z hľadiska dochádzkových vzdialeností a hygienických tokov je sporné aj osadenie detskej kliniky  a polikliniky na protiľahlých koncoch areálu. 

Ako teda na Slovensku v 21. storočí efektívne vybudovať národné zdravotnícke areály? Navrhovali  sme viaceré nemocnice a polikliniky v rámci poslednej rozsiahlej, a dovolíme si tvrdiť úspešnej štátnej siete  slovenských nemocníc a polikliník (napriek chýbajúcej údržbe a obnove dodnes využívaných), a boli sme  pri ich výstavbe. Aj v období štátom monopolne regulovaného hospodárstva sa hľadali najlepšie riešenia  konkrétnych zadaní v urbanistických a architektonických súťažiach. Vieme, že excelentná nemocnica s  požiadavkou na smart riešenia stojí na kvalitnom návrhu, ktorým je komplexné dielo s množstvom  odborných profesií a zameraní. Kvalitný návrh je jedinou cestou k eliminácii problémov pri jeho povoľovaní,  obstaraní dodávateľov, realizácii a prevádzke stavby s najvyššou dosiahnuteľnou efektivitou všetkých týchto fáz. 

Vážená pani ministerka, vyzývame vedenie nielen rezortu MZ SR, ale aj všetky rozhodujúce  ministerstvá, aby v spolupráci so zástupcami zainteresovaných strán a odborníkov – lekárov a  zdravotníckeho personálu, urbanistov a architektov, dotknutých územných samospráv – vytvorili opäť  dlhodobý strategický plán výstavby a obnovy zdravotníckych zariadení na Slovensku. Súčasne môže takýto rezortne prierezový a nezávislý odborný poradný orgán napomôcť pri posudzovaní konkrétnych stavebných zámerov a požiadaviek na zmeny a aktualizáciu plánu, ktoré prinesú možnosti financovania a realizácie výstavby. Prvou úlohou a pilotnou skúškou môže byť prehodnotenie a príprava výstavby novej Národnej univerzitnej nemocnice a následná koncepcia rozvoja ostatných nemocníc a polikliník na území Bratislavy a ostatných miest a lokalít, povinne vyžadujúca výber najlepšieho návrhu. Spolu s našimi kolegami z oblasti zdravotníckej architektúry a plánovania sme pripravení prispieť k príprave takéhoto plánu.

Aj mladšie generácie slovenských architektov a architektiek majú dostať šancu na presadenie svojej invencie a odbornosti, hoci aj v medzinárodnom meradle. Mnohí z nich už v súčasnosti pôsobia v prestížnych architektonických a projektových kanceláriách vo svete, alebo v nich pôsobili, a po návrate na Slovensko rozbehli svoju vlastnú prax. Iní sa vracajú z prestížnych architektonických škôl v zahraničí. Nepodceňujeme ani lepšiaci sa stav nášho architektonického vzdelávania, postaveného čoraz viac na osobnostiach z praxe.


Radi by sme znovu uvideli spokojnosť v očiach pacientov, lekárov, sestričiek a personálu, študentov, zástupcov zdravotných poisťovní, návštevníkov, rodinných príslušníkov a všetkých, čo budú využívať novo vybudované štátne nemocnice a zdravotnícke zariadenia, vybrané z tých najlepších návrhov slovenských a zahraničných architektov a postavené v tretej dekáde 21 . storočia na Slovensku.


V Bratislave, 15.8.2024

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím