Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
9. september 2024
0
27

Mark Masarykova, Prešov - zapojenie obyvateľov mesta do tvorby novej podoby verejného priestoru

Cieľom iniciatívy bolo získať spätnú väzbu od širokej verejnosti a vytvoriť jeden z podkladov pre verejnú architektonickú súťaž.
Mark Masarykova, Prešov - zapojenie obyvateľov mesta do tvorby novej podoby verejného priestoru

Mesto Prešov vôbec prvý krát pristúpilo k tvorbe verejného priestranstva s aktívnym zapojením jeho obyvateľov. Participácia je dôležitým prvkom tvorby verejných priestranstiev v rámci plánovania a rozvoja miest, ktorý sa teší veľkej obľube v mnohých svetových metropolách. Zapája obyvateľov samosprávy do kreovania verejného priestoru, ktorý takto dokážu ušiť na mieru vlastným potrebám a preferenciám. Participatívny proces radnica naštartovala v druhej polovici júna počas Dní mesta Prešov, kedy bolo súčasťou sprievodných aktivít aj pootvorenie parku na Masarykovej. Ten bol v tom čase iba čerstvo v majetku mesta po zhruba dvadsiatich rokoch. Počas trojdňovej participatívnej aktivity priamo na mieste prebiehali komentované prehliadky priestoru, kreslenie takzvaných pocitových máp, ale najmä dialóg s Prešovčanmi, ktorí sa na dlhodobo uzavreté miesto prišli pozrieť. Dotazníkový prieskum počas participatívneho pootvorenia parku vygeneroval približne 500 odpovedí od priamych účastníkov pootvorenia parku a tých, ktorí vyplnili dotazník neskôr, prostredníctvom QR kódu a linku v mape.

Obyvatelia mesta sa mohli na tvorbe budúceho parku ďalej podieľať aj v online priestore, kde mali možnosť odpovedať na 11 otázok, ktoré budú hodnotným zdrojom informácií pre budúci projektový zámer. Do ukončenia zberu dát, ktorý trval do 8. Júla 2024, mesto zaevidovalo 4554 vyplnených dotazníkov.

Aký park chcú Prešovčania?

Súčasťou dotazníka bolo 11 otázok. Osem z nich skúmalo priamo požadované kvality a atribúty parku, jedna otázka skúmala identitu parku a 2 otázky sa venovali demografickým údajom obyvateľov. Z 4554 vyplnených dotazníkov bola v 674 prípadoch dobrovoľne vyplnená kontaktná mailová adresa kvôli záujmu konkrétnych obyvateľov o ďalšie aktivity v parku na Masarykovej ulici. Z výsledkov je jasné, že Prešovčania zapojení do tvorby budúceho parku by si želali priestor verejnej zelene na štýl Kolmanovej záhrady. Tá predstavuje zelené miesto s množstvom rôznych zón, veľký podiel zelene a model nočného uzatvárania parku s riadnymi otváracími hodinami. Za túto možnosť hlasovalo takmer 52 percent respondentov.

Podobne, viac ako 52% zainteresovaných sa vyjadrilo, že by si na mieste želali zveľadenú prírodu s chodníkmi, kvetinovými záhonmi a jazierkom. Až viac ako 70% zapojených považuje za dôležité mať v novom parku dostatok lavičiek. Podľa 74% hlasujúcich, by mal byť park zabezpečený kamerovým systémom a pri výbere nového názvu sa najväčšia časť participujúcich obyvateľov priklonila  k historickému pomenovaniu Staromestský park. 

Z viac ako 4 a pol tisíc respondentov tvorili väčšinu ženy (64,1%)  a najväčšia vzorka predstavovala obyvateľov mesta vo veku v rozmedzí 30 – 39 rokov.

Participatívny prístup, teda aktívne zapojenie obyvateľov mesta do tvorby nového verejného priestoru, hodnotili počas pootvorenia parku veľmi pozitívne aj samotní Prešovčania, ktorí ocenili najmä nahradenie byrokratického prístupu civilným a ľudským prístupom, ako aj priamy kontakt so zamestnancami mesta a priestor na diskusiu.

Ako bude participácia na tvorbe nového parku prebiehať ďalej?

Na konci septembra tohto roku prebehne aj druhé kolo participácie, ktoré bude zamerané na tie skupiny obyvateľov mesta, ktoré sa v prvej fáze osloviť nepodarilo, no v budúcnosti budú rovnako užívateľmi parku. Súčasťou ďalšieho zapájania Prešovčanov do tvorby nového verejného priestoru bude na začiatku jesene najmä neformálne vzdelávanie žiakov, študentov a seniorov. Komplexné výsledky oboch kôl participácie pri parku na Masarykovej ulici budú dôležitým podkladom a pomôckou pre budúcu architektonickú súťaž.

Prezentácia výsledkov

V centre nezávislej kultúry Wave prebehlo 12.8.2024 verejné odprezentovanie výsledkov participácie občanov na vzniku nového mestského parku na Masarykovej ulici za účasti primátora mesta Františka Oľhu, hlavného architekta Patrika Pandu, vedúceho oddelenia komunikácie Daniela Šoltisa a Miša Hudáka z Východného pobrežia, ktorý prezentáciu zároveň facilitoval.

Pootvorenie parku - jún 2024

Augustová prezentácia výsledkov v centre nezávislej kultúry Wave

Za podklady ďakujeme Patrikovi Pandovi

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím