Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
22. august 2024
1
238

Ako vyzerajú energeticky plusové štvrte podľa študentských návrhov?

Na FAD STU sa vyučoval nový voliteľný predmet
Ako vyzerajú energeticky plusové štvrte podľa študentských návrhov?

Mestá, kde žije väčšina svetovej populácie, majú obrovský potenciál ovplyvniť globálnu energetickú spotrebu a významne zredukovať emisie skleníkových plynov. Pri dosahovaní klimatických cieľov je jedným z kľúčových aspektov transformácia mestských štvrtí na energeticky nenáročné, či dokonca energeticky plusové. Ako môžu architekti a urbanisti prispieť k tejto transformácii?


Vzhľadom na rastúci záujem o tieto riešenia, vytvoril tím odborníkov z iEPD nový voliteľný predmet na rozšírenie ponuky vysokoškolských predmetov na Slovensku: „Energeticky plusové mestské štvrte: princípy rozvoja a obnovy“, ktorý do svojich vzdelávacích osnov úspešne zaradila Fakulta architektúry STU v Bratislave.

“Vzhľadom na rastúci dopyt po riešeniach, ktoré zohľadňujú klimatickú zmenu a udržateľný rozvoj, tento predmet prichádza v pravý čas. Poskytuje nielen teoretické poznatky, ale aj praktické nástroje, ktoré sú nevyhnutné pre aktuálne metódy tvorby a plánovania miest a ich štvrtí. Pre študentov architektúry a urbanizmu je neoceniteľným zdrojom, ktorý im umožní prehĺbiť vedomosti, získať nové zručnosti a pripraviť sa na úlohy, ktoré majú potenciál zmeniť budúcnosť našich miest.”, hovorí docentka Katarína Smatanová, vedúca Ústavu urbanizmu a územného plánovania FAD STU.

Nový voliteľný predmet, ktorý sme pripravili v spolupráci s Ústavom urbanizmu a územného plánovania Fakulty architektúry a dizajnu STU, s Fachhochschule technikum Wien a renomovaným rakúskym architektonickým ateliérom POS Architekten, prebiehal už 2 zimné semestre. Predmet sa skladá z dvoch častí, teoretickej a praktickej. V rámci úvodnej teoretickej časti študenti absolvovali bloky prednášok a v nasledujúcej praktickej časti mali za úlohu vytvoriť vlastné návrhy energeticky plusových štvrtí (angl. skratka PED Positive Energy District). Tak mohli študentky a študenti aplikovať získané teoretické vedomosti na konkrétnom príklade. V rámci predmetu absolvovali aj exkurzie, navštívili vznikajúcu klimaticky neutrálnu štvrť Seestadt Aspern vo Viedni.

Úlohou študentov a študentiek bolo vytvoriť architektonicko-urbanistickú štúdiu, energetický koncept a využiť nástroj na kvantifikáciu energetických tokov. Na návrhoch pracovali v tímoch a cieľom bolo prispieť ku komplexnejšiemu a podrobnejšiemu pochopeniu témy. V prvom rade je potrebné uvažovať nad širším kontextom a brať do úvahy princípy PED od prvej skice, na začiatku procesu navrhovania. Dobrou pomôckou a monitorovacím nástrojom im bola tabuľka s tokom energie v okolí.

Grafický výstup nástroja na hodnotenie PED, konečná energia počas jedného mesiaca (príklad jún)


Záverečná prezentácia a hodnotenie študentských projektov ukázali rôznorodosť návrhov a tvorivosť, ktorej sa ani pri navrhovaní energeticky plusových štvrtí medze nekladú. Porotu tvorili pedagógovia predmetu, vedúca Ústavu urbanizmu a územného plánovania FAD STU doc. Ing. arch. Katarína Smatanová, MA, PhD., výskumný pracovník FHT Simon Schneider, MSc., architektka DI Ursula Schneider z POS architekten a odborníci z Inštitútu pre pasívne domy Ing. Ľubica Šimkovicová, DI Andrea Borská a Ing. Vladimír Šimkovic.

Spracovaným územním v 1. semestri (2022/23) bol „Janíkov Dvor“ s rozlohou približne 10 ha. Ide o nezastavaný priestor medzi dvoma časťami sídliska na juhu Petržalky, najväčšieho stredoeurópskeho panelového sídliska. Cez stred riešeného územia je vedená trasa električky, ktorá je vo výstavbe.

Výberový predmet absolvovalo celkovo 9 tímov (19 študentov). Všetkých 9 projektov bolo hodnotených pozitívne.

Tím 1: Jozef Červenák, Róbert Rozniak

 

Tím 2: Patrícia Machálková, Tereza Pádejová

 

Tím 3: Veronika Grznárová

 

Tím 4: Daniela Hrabovská, Viktor Polák

 

Tím 5: Alžbeta Gazdová, Richard Čeklovský, Veronika Bertová

 

Tím 6: Daniela Poliačiková, Michaela Sisková, Simona Suchánková

 

Tím 7: Oleksandra Zaika, Soňa Langová

 

Tím 8: Samuel Skýva, Rebeka Markovicsová

 

Tím 9: Darina Izakovičová + Karolína Horváthová

 

Spracovaným územím v 2. semestri (2023/24) bol brownfield v Bratislave – Novom Meste. Ide o zmiešané územie v okolí Vajnorskej ulice. Niektoré časti majú priemyselnú funkciu a niektoré sa dlhodobo nevyužívajú, alebo je tam kontaminovaná pôda. Po obvode území sa náchádzajú železničné trasy. Každá skupina si vybrala jednu z pripravených častí územia na ďalší rozvoj. Rozloha jednotlivých úsekov bola približne 30 ha.

Tím 1: Adamčíková, Orokocká, Bertová, Galková

 

Tím 2: Uličná, Regenda, Burda, Hlavatá, Žilková

 

Skupina 3: Izakovičová, Pecháčková, Nagyová, Hurtonová, Macová

 

Skupina 4: Kuchták, Buachindze, Veselko, Novikmec, Grman, Kubanda

 

Skupina 5: Magdolenová, Balková, Janotka, Zelinová, Dániš

 

Skupina 6: Štefaničková, Ondraščinová, Lacová, Zvercová, Staatci

Projekt podporila: Deutsche Bundesstiftung Umwelt, DBU (Nemeckou federálnou nadáciou pre životné prostredie)

Partneri projektu: Inštitút pre pasívne domy, Fachhochschule Technikum Wien, Fakulta architektúry a dizajnu STU

Trvanie projektu: 11/2022 – 04/2024 

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím