Spoločnosť Hansgrohe, známa svojimi inovatívnymi riešeniami kúpeľní a kuchýň, rozšírila ponuku svojich produktov nad rámec tradičných batérií a...
Moderná architektúra založená na využití skla redefinuje vnímanie životného priestoru.
Ak hľadáte pre realizáciu svojich návrhov partnera, ktorý sa vie prispôsobiť náročným požiadavkám, tak nasledujúce riadky sú určené pre Vás.
Odolná konštrukcia zaručuje dlhoročné bezproblémové používanie,...
Európska značka okien číslo jeden rozširuje svoj sortiment o nové drevohliníkové okno HF 520 s plošne...
Realizáciu predstavujeme prostredníctvom textu autorov:
Vinárstvo PREDIUM meandruje uprostred viníc. Základnou myšlienkou návrhu je osadenie vinárstva priamo do vinice a využitie atmosféry, ktorú poskytuje líniová krajnotvorba jednotlivých radov vinohradu. Tie v bezprostrednej blízkosti nástupných plôch, terás, chodníkov a komunikácií areálu vinárstva dopĺňa popínavá zeleň na stenách. Extenzívna vegetačná strecha vinárstva tvorí premostenie z vinice, cez lávku v átriu, až do spracovateľského prístrešku.
Nadzemná časť budovy s administratívnou, ubytovacou a degustačnou funkciou je prístupná cez centrálnu terasu - átrium, ktorá pokračuje do voľnej krajiny svahovaným vinohradom. Atrium rozdeľuje na úrovni vstupného podlažia pozdĺžnu hmotu budovy. Objekt vinárstva pôsobí navonok ako oblúkový val, nepravidelne perforovaný vodorovnými pásmi okien.
Železobetónová monolitická konštrukcia je zvonku zateplená, v interiéri sú betónové steny a stropy ponechané bez povrchovej úpravy, s odtlačkom systému Zemdrain. Jednotlivé priestory sú okrem betónu materiálovo prepojené tehlovými vstavbami, čadičovou dlažbou na podlahách, nábytkom z brezovej preglejky, či zámočníckymi prvkami s pozinkovaným, alebo čiernym impregnovaným povrchom. Priestory dotvárajú sochy Pavla Dubinu a obrazy Michala Krška. V degustačných a ubytovacích priestoroch sú inštalované reprografie z elektrónového mikroskopu s vinohradníckymi motívmi.
Areál vinárstva je zložený z viacerých funkčných celkov, ktoré navzájom súvisia a nadväzujú na seba. Podstatnými celkami sú spracovanie hrozna a výroba, archivácia a skladovanie vín (administratíva, správa a prezentácia) a zázemie vinohradníctva. Priestor pre dozrievanie vín v nerezových tankoch a drevených sudoch sme umiestnili do podzemného podlažia, ktoré spája dva dispozičné nadzemné celky budovy. Lisovanie prebieha o podlažie vyššie. Podzemné podlažie zastrešuje prevádzky s požiadavkami na stabilné prostredie (z hľadiska dozrievania výkyvov vnútornej teploty a vlhkosti). Administratíva, zázemie, správa a prezentácia vín vo vinotéke sú umiestnené do pravej časti nadzemného objektu, s priamou nadväznosťou na terasu a vinohrad. Degustačná miestnosť a ubytovací celok prebieha pozdĺž ľavej strany átria. Zázemie pre vinice je umiestnené do koncovej polohy objektu, s priľahlou spevnenou plochou, priamo napojenou na celok spracovania hrozna.