Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Viessmann

Climate of innovation

Ivanská cesta 30/A
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
18. september 2024
15
2552

Reštaurácia ECK, Devín

Malý "domček" plný zážitkov.
Reštaurácia ECK, Devín
Autori: Ing. arch. Andrej Boroš, Ing. arch. Michal Ráchela, Ing. arch. Petra HorváthováSpolupráca: Ing. Michal Karako (zodpovedný projektant), Daniel Tilinger (koncepčný vklad šéfkuchára), Ing. Igor Cencer (hlavný inžinier projektu), Ing. Patrícia Tarkuličová (stavebná inžinierka)Plocha pozemku: 3146 m2 Zastavaná plocha: 299,43 m2 Podlažná plocha: 520 m2 Obostavaný objem: 2140 m3 Návrh: 2020 - 2021Realizácia: 2021 - 2022Adresa: K zlatému rohu , 841 10 36, Bratislava - Devín, SlovenskoPublikované: 24. september 2024

Fine dining reštaurácia s názvom ECK stojí na juhozápadných svahoch vinohradníckej oblasti v Bratislavskej mestskej časti Devín. Súčasťou zadania pre autorov z ateliérov INFLOW DESIGN a KACC bolo vytvoriť architektúru citlivo osadenú do okolia, ktorá umocní zážitok z jedla a lokality. Pozemok je vzdušnou čiarou vzdialený iba 1,3 kilometra od dominantnej siluety Devínskeho hradu. Nízke slnko nad obzorom počas večerných otváracích hodín oslňuje hradný kopec nad obcou a vytvára neopakovateľný obraz krajiny.

“Práve tento vzťah elementov zohral pri situovaní objektu na pozemok hlavnú rolu. Jeho orientácia spolu s presklenou fasádou a svahovitosťou terénu zabezpečujú ničím nerušený výhľad pre všetkých sediacich návštevníkov v hlavnej odbytovej časti reštaurácie. Na jednej strane to môže znieť ako samozrejmosť, no v spojení s prevádzkovými a kapacitnými požiadavkami reštaurácie nešlo vždy o jednoznačné riešenie,” vysvetľujú autori.

Foto: Matej Hakár

Pozemok je prístupný zo západu, chôdzou alebo jazdou do pomerne strmého kopca. Z diaľky návštevník rozpozná tradične pôsobiacu siluetu strechy objektu. Ten sa postupne odkrýva po prechode vstupnou bránou na pozemok. Stúpaním po terénnych schodiskách návštevník postupne spoznáva vinohrad. Napokon sa ocitne čelom k hlavnému vstupu, ktorý je cieleným akcentom presklenej fasády - obrazu zrkadliacej sa krajiny.

Situácia
SituáciaAutori: INFLOW DESIGN + KACC
Skica
SkicaAutori: INFLOW DESIGN + KACC

"Malý domček" vo štvrti víl

Reštaurácia je pre verejnosť otvorená zväčša od 18:00 do 22:00 hod. Ide o pomerne malé časové okno, kedy sú svetelné podmienky ohraničené prechodom večera do noci. Hmotovo-priestorové riešenie s týmto aspektom výrazne pracuje. Prirodzené svetlo preniká postupne hlbšie do dispozície - z odbytovej časti do časti prednej (otvorenej) kuchyne. Dlhé tiene podčiarkujú vážnosť atmosféry večera.

Objekt pozostáva z dvoch kompozičných celkov. Predná, reprezentatívna časť odkazuje na siluetu tradičného vidieckeho domu s valbovou strechou a vstupom z jeho dlhšej strany. Strecha sa pomyselne vznáša nad horizontom, ktorý sa zrkadlí v prerušovanom presklení fasády. Kratšia strana domu pracuje s menšou mierkou a rurálnymi prvkami ako tradičná omietka alebo kamenný obklad. Výrazným prvkom fasády sú tieniace paravany. Primárne funkčné prvky v otvorenej polohe nadväzujú na hranu skrytého žľabu strechy, čím vizuálne suplujú ´chýbajúce´ klasické vertikálne nosné časti stavby. Realizovaná podoba okolitých spevnených plôch má za úlohu adekvátne upozorniť na čitateľnosť jednoduchej formy. Druhý kompozičný objem tvorí racionálny kubus s plochou zelenou strechou, ktorá svojou výškou plynule nadväzuje na stúpajúci terén. 

Foto: Matej Hakár
Pôdorys
PôdorysAutori: INFLOW DESIGN + KACC
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár

Zážitkové varenie, fine dining a salónik s barom

Priestorové usporiadania výrazne potláča časť zadnej kuchyne. Návštevník ju vníma len minimálne, aj napriek tomu, že tvorí približne dve pätiny úžitkovej plochy budovy. Priestor určený pre “ťažké” varenie zahŕňa všetky nevyhnutné súčasti prevádzky kuchyne a skladov. Zásobovanie je situované v zadnej časti budovy, priamo z obslužnej komunikácie. Fasádu tejto časti stavby charakterizuje obklad z devínskeho kameňa, ktorý spolu s výsadbou prispieva k splynutiu obslužného bloku s okolím.

Srdce reštaurácie tvorí priestor prednej kuchyne. Stvárnenie priestoru podlieha konceptu fine dining s viditeľnou finalizáciou jedál priamo pred usadeným publikom. Vnútorný priestor je vybavený dvoma otvorenými ohniskami - grilom a krbom, ktoré dotvárajú atmosféru interiéru a zanechávajú v priestore charakteristickú jemnú dymovú vôňu. 

Po absolvovaní večere majú návštevníci možnosť vidieť lokálne výrobky a suroviny v samostatnej miestnosti s pracovným názvom “showcase”. Priestor je vybavený samostatnou technológiou chladenia. Príjemne strávený večer je možné ukončiť v salóniku s barom, s výhľadom na priľahlú terasu a vodnú plochu. 

V letných mesiacoch je salónik aj spojovacia chodba priamo napojená na vonkajšiu kuchyňu s vlastnou odbytovou terasou. Vnútorná a vonkajšia reštauračná časť sú zámerne oddelené, aby nebol narušený rozdielny charakter týchto priestorov.

Skica
SkicaAutori: INFLOW DESIGN + KACC
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Pohľady
PohľadyAutori: INFLOW DESIGN + KACC
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár

Záverečné slovo autorov:

"Libreto návrhu architektonickej štúdie bolo bez zásadných pripomienok odsúhlasené klientom takpovediac ´na prvý pokus´. Fine dining reštaurácia na Devíne predstavuje koncept gastro zážitku. Miesta, kde sa ľudia cítia ako doma a budú motivovaní prísť znovu. V návrhu sa snažíme búrať bariéry konvenčného vnímania vzťahu kuchyňa verzus jedálenská časť. Návštevník/zákazník je súčasťou procesu prípravy jedla. Varenie je pre neho “show”, postavená na viaczmyslovom vnímaní, umocnená prostredím v ktorom sa nachádza. Tvorbu reštaurácie sme viedli od architektonickej štúdie, cez dokumentáciu pre stavebné povolenie, realizačný projekt, projekt interiéru až pod viac než 14 mesačný autorský dozor. Sme vďační za možnosť podieľať sa na príprave a realizácií tohto projektu."

Foto: Matej Hakár

Ateliéry: INFLOW DESIGN + KACC
Fotografie: Matej Hakár

Poloha diela

Ing. arch. Andrej Boroš
Ing. arch. Michal Ráchela
Ing. arch. Petra Horváthová
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím