Climate of innovation
Ivanská cesta 30/A
Bratislava
Okná pre pasívne domy
Galvaniho 15 B
Bratislava
Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce
BIM knižnice a objekty
Stará Vajnorská 139
Bratislava
Dokonalá izolácia
Stará Vajnorská 139
Bratislava
Prielohy 1012/1C
Žilina
Štúrova 136B
Nitra
Fine dining reštaurácia s názvom ECK stojí na juhozápadných svahoch vinohradníckej oblasti v Bratislavskej mestskej časti Devín. Súčasťou zadania pre autorov z ateliérov INFLOW DESIGN a KACC bolo vytvoriť architektúru citlivo osadenú do okolia, ktorá umocní zážitok z jedla a lokality. Pozemok je vzdušnou čiarou vzdialený iba 1,3 kilometra od dominantnej siluety Devínskeho hradu. Nízke slnko nad obzorom počas večerných otváracích hodín oslňuje hradný kopec nad obcou a vytvára neopakovateľný obraz krajiny.
“Práve tento vzťah elementov zohral pri situovaní objektu na pozemok hlavnú rolu. Jeho orientácia spolu s presklenou fasádou a svahovitosťou terénu zabezpečujú ničím nerušený výhľad pre všetkých sediacich návštevníkov v hlavnej odbytovej časti reštaurácie. Na jednej strane to môže znieť ako samozrejmosť, no v spojení s prevádzkovými a kapacitnými požiadavkami reštaurácie nešlo vždy o jednoznačné riešenie,” vysvetľujú autori.
Pozemok je prístupný zo západu, chôdzou alebo jazdou do pomerne strmého kopca. Z diaľky návštevník rozpozná tradične pôsobiacu siluetu strechy objektu. Ten sa postupne odkrýva po prechode vstupnou bránou na pozemok. Stúpaním po terénnych schodiskách návštevník postupne spoznáva vinohrad. Napokon sa ocitne čelom k hlavnému vstupu, ktorý je cieleným akcentom presklenej fasády - obrazu zrkadliacej sa krajiny.
"Malý domček" vo štvrti víl
Reštaurácia je pre verejnosť otvorená zväčša od 18:00 do 22:00 hod. Ide o pomerne malé časové okno, kedy sú svetelné podmienky ohraničené prechodom večera do noci. Hmotovo-priestorové riešenie s týmto aspektom výrazne pracuje. Prirodzené svetlo preniká postupne hlbšie do dispozície - z odbytovej časti do časti prednej (otvorenej) kuchyne. Dlhé tiene podčiarkujú vážnosť atmosféry večera.
Objekt pozostáva z dvoch kompozičných celkov. Predná, reprezentatívna časť odkazuje na siluetu tradičného vidieckeho domu s valbovou strechou a vstupom z jeho dlhšej strany. Strecha sa pomyselne vznáša nad horizontom, ktorý sa zrkadlí v prerušovanom presklení fasády. Kratšia strana domu pracuje s menšou mierkou a rurálnymi prvkami ako tradičná omietka alebo kamenný obklad. Výrazným prvkom fasády sú tieniace paravany. Primárne funkčné prvky v otvorenej polohe nadväzujú na hranu skrytého žľabu strechy, čím vizuálne suplujú ´chýbajúce´ klasické vertikálne nosné časti stavby. Realizovaná podoba okolitých spevnených plôch má za úlohu adekvátne upozorniť na čitateľnosť jednoduchej formy. Druhý kompozičný objem tvorí racionálny kubus s plochou zelenou strechou, ktorá svojou výškou plynule nadväzuje na stúpajúci terén.
Zážitkové varenie, fine dining a salónik s barom
Priestorové usporiadania výrazne potláča časť zadnej kuchyne. Návštevník ju vníma len minimálne, aj napriek tomu, že tvorí približne dve pätiny úžitkovej plochy budovy. Priestor určený pre “ťažké” varenie zahŕňa všetky nevyhnutné súčasti prevádzky kuchyne a skladov. Zásobovanie je situované v zadnej časti budovy, priamo z obslužnej komunikácie. Fasádu tejto časti stavby charakterizuje obklad z devínskeho kameňa, ktorý spolu s výsadbou prispieva k splynutiu obslužného bloku s okolím.
Srdce reštaurácie tvorí priestor prednej kuchyne. Stvárnenie priestoru podlieha konceptu fine dining s viditeľnou finalizáciou jedál priamo pred usadeným publikom. Vnútorný priestor je vybavený dvoma otvorenými ohniskami - grilom a krbom, ktoré dotvárajú atmosféru interiéru a zanechávajú v priestore charakteristickú jemnú dymovú vôňu.
Po absolvovaní večere majú návštevníci možnosť vidieť lokálne výrobky a suroviny v samostatnej miestnosti s pracovným názvom “showcase”. Priestor je vybavený samostatnou technológiou chladenia. Príjemne strávený večer je možné ukončiť v salóniku s barom, s výhľadom na priľahlú terasu a vodnú plochu.
V letných mesiacoch je salónik aj spojovacia chodba priamo napojená na vonkajšiu kuchyňu s vlastnou odbytovou terasou. Vnútorná a vonkajšia reštauračná časť sú zámerne oddelené, aby nebol narušený rozdielny charakter týchto priestorov.
Záverečné slovo autorov:
"Libreto návrhu architektonickej štúdie bolo bez zásadných pripomienok odsúhlasené klientom takpovediac ´na prvý pokus´. Fine dining reštaurácia na Devíne predstavuje koncept gastro zážitku. Miesta, kde sa ľudia cítia ako doma a budú motivovaní prísť znovu. V návrhu sa snažíme búrať bariéry konvenčného vnímania vzťahu kuchyňa verzus jedálenská časť. Návštevník/zákazník je súčasťou procesu prípravy jedla. Varenie je pre neho “show”, postavená na viaczmyslovom vnímaní, umocnená prostredím v ktorom sa nachádza. Tvorbu reštaurácie sme viedli od architektonickej štúdie, cez dokumentáciu pre stavebné povolenie, realizačný projekt, projekt interiéru až pod viac než 14 mesačný autorský dozor. Sme vďační za možnosť podieľať sa na príprave a realizácií tohto projektu."
Ateliéry: INFLOW DESIGN + KACC
Fotografie: Matej Hakár