Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
26. marec 2024
6
1117

Southbank - aktuálna podoba projektu

Projekt bude rozdelený do viacerých etáp, s časovým harmonogramom približne na desať rokov
Southbank - aktuálna podoba projektu

Ako bude vyzerať územie medzi Starým a Prístavným mostom na petržalskom brehu Dunaja? Mnohé naznačila "Urbanistická štúdia zóny časti celomestského centra Petržalka, Bratislava". Tá počíta s vizuálnym prepojením protiľahlých nábreží Dunaja, reorganizáciou a rozšírením verejných priestorov o nábrežnú promenádu a pešiu lávku cez Dunaj, alebo zavedením električkovej trasy do pravobrežnej časti centra mesta. CMC Petržalka v súčastnosti zahŕňa dva rozsiahle projekty - pripravované Nové Lido (JTRE) a Southbank (Penta Real Estate).

Východiskom pre projekt Southbank sa stala architektonicko-urbanistická súťaž vyhlásená v auguste 2022, v ktorej zvíťazil návrh ateliérov Snøhetta a Studio Egret West, v spolupráci s lokálnym ateliérom gro architekti. Nový lokalitný program zahŕňa 900 bytov a 85 tisíc m2 kancelárií a retailových priestorov, alebo 3500 parkovacích miest. Celková hrubá podlažná plocha dosiahne približne 210 tisíc m2. 

Spoločnosť Penta Real Estate ako investor v najbližších týždňoch predloží dokumentáciu projektu v lokalite medzi bratislavským Starým mostom, mostom Apollo a Prístavným mostom pre posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA). Začiatok výstavby prvej etapy projektu plánuje v závere roka 2026. 

Projekt bude rozdelený do viacerých etáp, pričom realizácia podobného rozsahu počíta s časovým harmonogramom približne na desať rokov. Momentálne je v rámci architektonickej štúdie v príprave 1. etapa, v rámci ktorej sa počíta s výstavbou piatich rezidenčných objektov a jednej administratívnej budovy na pozemkoch západne od mosta Apollo. Začiatok výstavby 1. etapy plánuje investor v závere roka 2026. 

Prezentovaný architektonický koncept rozvíja pôvodný návrh, ktorý medzi jednotlivými stavebnými blokmi vytvára ťažiskové body - "bowls" s rôznym funkčným využitím. "Verejný priestor sa bude rozprestierať na viacerých úrovniach, ktoré budú navzájom prepojené promenádou. Táto promenáda sa stane priestorom pre komunitné stretávanie a hlavným bodom záujmu verejnosti,“ vysvetľuje architekt David West.

Developer počíta ešte pred začiatkom samotnej výstavby so zahájením prác v území už v tomto kalendárnom roku. Prvé úpravy pod taktovkou ateliéru gro architekti a v koordinácii s ateliérom Snøhetta a Studio Egret West by mali prebehnúť v lokalite budúceho "športového bowlu". 

Pripájame rozšírené portfólio vizualizácií z aktuálneho verejného predstavenia projektu:

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím